Святий Миколай: легенда чи реальний герой?

19 грудня церкви східного обряду святкують День пам'яті Святого Миколая Чудотворця. 6 грудня це ж саме свято відзначається за григоріанським календарем. У країнах по всьому світі діти в цю ніч кладуть під подушку шкарпетку для цукерок і засинають у солодкому очікуванні подарунків. І Святий Миколай обов’язково принесе бажане, бо він — прообраз Санта-Клауса і Діда Мороза. А ще чудотворець, апологет християнської віри, покровитель мандрівників, торгівців, ув'язнених і сиріт. 

Так, хто він і ким був насправді? І чому робив так багато добрих справ?

Згідно з переказами, Святий Миколай народився близько 270 року у родині багатих і благочестивих батьків в Патарі, в Лікії, південно-західній області Малої Азії. Юнак зростав у любові і турботі, але глибоко сумував, спостерігаючи навколо злидні. А тому залишив світське життя і віддався службі Господу. Як міг, допомагав бідним сім'ям і сиротам. І, щоб не принижувати людей подачею милостині, розносив їжу і одяг ночами, залишаючи свої дари на порогах бідних будинків. Згодом люди дізналися ім'я свого благодійника, і вже відкрито йшли до нього зі своїми бідами і проблемами.

Микола продав все добро після смерті батьків, гроші роздав убогим і жебракам, а сам відправився паломником в Палестину. Повернувшись, став священиком в місті Міри, а згодом — єпископом.

Біблія багато говорить про те, що справи праведників будуть жити у віках, і безліч історій і легенд про життя Святого Миколая це підтверджують. Відомо, що він з добром і милосердям ставився до хворих і немічних, неодноразово рятував засуджених до страти. У всіх своїх вчинках він являв любов до людей, і тому став взірцем, що асоціюється з високими моральними цінностями, вірою в Бога і праведністю.

«Великі Господні діла, вони пожадані для всіх, хто їх любить! … Він пам'ятку чудам Своїм учинив, милостивий та щедрий Господь! Поживу дає Він для тих, хто боїться Його, заповіта Свого пам'ятає повік! Силу чинів Своїх об'явив Він народові Своєму, щоб спадщину народів їм дати» (Псалом 111: 5,6,9)

Традиції на День Святого Миколая

Певні норми і правила поведінки, формувалися за сотні років і кілька поколінь. Звичайно, кожен вирішує сам, яким традиціям сьогодні варто слідувати, але є кілька хороших практик, які люди по всьому світу традиційно роблять в цей день.

Отже, ось, що можна зробити на День Святого Миколая:

  • Приєднатись до богослужіння. Це святковий день, ранок якого неодмінно починався з церковної служби. 
  • Допомагати нужденним. В цей день потрібно допомагати близьким, роздавати милостиню, але робити це скромно, не хизуючись своєю добродійністю. Все так, як робив це Святий Миколай.
  • Написати листа Миколаю. Ця традиція встановилася серед дітей. Дитина пише про свої хороші і погані вчинки протягом року, й описує той подарунок, про який мріє. Працівники пошти щороку отримують сотні таких листів. Є й українська резиденція Святого Миколая — вона знаходиться у Карпатах. Звичайно, можна кинути послання й у поштову скриньку, але найголовніше, що завдячуючи цим листам батьки точно знають, що хочуть діти ;)
  • Дарувати дітям подарунки. Ця традиція поширилася по Європі з середньовічної Німеччини. Найчастіше дарують солодощі: шоколад, цукерки, пряники. Їх ховають під подушку, щоб дитина знайшла подарунок, прокинувшись вранці.
  • Радіти й веселитись. На День Миколая в старовину влаштовували гуляння, накривали пишний стіл, запрошували гостей і проводили час з сім'єю.

До речі, є цікаве пояснення, чому Микола часто кладе подарунки в шкарпетки. Є легенда, що він хотів допомогти трьом дівчатам, які були настільки бідні, що ніхто не хотів брати їх у дружини. Вони тулилися в своєму будинку, животіючи в злиднях, і Святий Миколай вирішив врятувати їх. Він закинув через димохід три мішечки із золотими монетами, і вони потрапили в шкарпетки сестер, які ті розвісили сушити перед вогнем.

«Отож, коли чиниш ти милостиню, не сурми перед себе, як то роблять оті лицеміри по синагогах та вулицях, щоб хвалили їх люди. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! А як ти чиниш милостиню, хай не знатиме ліва рука твоя, що робить правиця твоя, щоб таємна була твоя милостиня, а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно» (Матвія 6:2-4)

Приклад Святого Миколая вчить робити добро заради самого добра, а не з марнославства. І, якщо серце ваше розташоване, то станьте для когось нужденного Святим Миколою — допоможіть тому, кому сьогодні нелегко. Це може бути людина, яка живе в сусідній квартирі — сирота, самотній літній пенсіонер або сім'я вимушених переселенців. Це може бути і хтось на іншому континенті Землі, кого ви підтримаєте в його потребах: вода, їжа, освіта, медицина... Не так важливо, кому саме ми допомагаємо, важливіше те, що ми це можемо робити. А Бог, Який бачить таємне, обов'язково додасть наші зусилля і віддасть явно!

У рамках проекту HELPUA.ORG ми продовжуємо допомагати людям, постраждалим від військових дій на сході України. Багато з них уже кілька років вимушено живуть у дуже обмежених умовах — без газу і теплопостачання, у постійному стресі, небезпеці й з мінімальними можливостями отримати вчасно медичну та гуманітарну допомогу. Їх історії і потреби ми публікуємо на сайті, і просимо вас підтримати фінансово те, що вже приносить добро у їх життя.

Дякуємо за вашу небайдужість!

Пожертвувати на HELPUA.ORG