Герої

Ми живемо в світі, де супергерої реальні.

Бетмен, Залізна людина, Людина-павук, Чудо-жінка... Кожен має надприродні здібності, що перевершують людські можливості. І вони весь час рятують людство.

Але насправді ми знаємо, ці супергерої хоч і приголомшливі персонажі, але вони все вигадані. Насправді їх не існує, вони — плід фантазії.

На щастя, у нас християн є Книга, сповнена історій реальних героїв — людей, які зробили великі справи для нашого Бога!

Справжні герої

Що мені ще сказати? У мене немає часу розповідати про Гедеона, Варнаву, Самсона, Ефтая, Давида й Самуїла та пророків, які вірою завоювали царства, вершили правосуддя і отримали обіцяне.... Вони закривали пащі левам, гасили лють полум'я і уникали вістря меча; їх слабкість перетворювалася на силу; вони ставали могутніми воїнами і розбивали армії ворога.

Жінки отримували назад своїх мертвих відродженими.

Були й інші, яких катували, а вони відмовлялися від свободи, щоб потім воскреснути вже в кращих тілах.

Деякі зіткнулися з глузуванням і тортурами, з ланцюгами і тюремним ув'язненням. Їх закидали камінням; розпилювали навпіл; багатьох убили мечем.

Вони ходили в овчинних і козячих шкурах, знедолені, переслідувані — світ був недостойний їх. Вони ховалися по пустинях та горах, жили в печерах і в ямах в землі (Євреїв 11:32-38).

Світ не був гідний їх.

Не знаю, як вас, але мене зворушує цей опис. Думка про те, що моє життя має настільки велике значення, що саме місце, яке я називаю своїм домом, мене не гідне, змушує мене хотіти жити посвяченим Царству Божому життям.

Коли я читаю розділ з Послання до Євреїв (11 розділ), який називають «Залом слави», я загадуюся питанням: що ж зробило життя і віру деяких біблійних персонажів настільки героїчними?

Весь розділ проливає світло на це питання. Подивімося на кілька наведених у цих пунктах імен.

Ной

«Вірою Ной, як дістав був об'явлення про те, чого ще не бачив, побоявшись, зробив ковчега, щоб дім свій спасти; нею світ засудив він, і став спадкоємцем праведности, що з віри вона» (Євреїв 11:7)

Віра... Ной не знав, що насувається потоп, але його попередили, що йому потрібно підготуватися до великого затоплення. Уявіть, що про нього говорили люди. Він будував дуже великий корабель (ковчег), і ніхто не розумів, з якою метою він це робить. Це зовсім не ті зусилля, які ви робите для розваги, особливо в таких масштабах!

І все ж Ной продовжував рухатися до мети через святий страх перед Тим, Хто його покликав. Його вважали праведником через його віру у Бога і те, що Він сказав.

Думка про те, що моє життя має настільки велике значення, що саме місце, яке я називаю своїм домом, мене не гідне, змушує мене хотіти жити посвяченим Царству Божому життям.

Авраам

«Вірою він перебував на Землі Обіцяній, як на чужій, і проживав у наметах з Ісаком та Яковом, співспадкоємцями тієї ж обітниці, бо чекав він міста, що має підвалини, що Бог його будівничий та творець» (До Євреїв 11:9-10)

І знову — віра. Авраам не знав, куди йшов, коли вирушав у землю, яку обіцяв йому Бог. І все ж пішов. Яка пригода віри! Збираєте всю свою сім'ю, складаєте майно і відправляєтеся у місце, яке Господь покаже вам. Уявіть, що б сказали ці люди! Якби Авраама і Сару запитали, куди вони направляються, можливо, їх єдина відповідь була б: «Куди нас покликав Господь». Це вимагає віри, яка кинула б виклик більшості з нас — тих, хто живе в комфорті, в місці, про яке всі знають.

Сара

« Вірою й Сара сама дістала силу прийняти насіння, і породила понад час свого віку, бо вірним вважала Того, Хто обітницю дав. Тому й від одного, та ще змертвілого, народилось так багато, як зорі небесні й пісок незчисленний край моря» (До Євреїв 11:11-12)

І знову - «вірою».

Сара знала, що у неї не було фізичних можливостей побачити виконання Божої обіцянки. Вона вже давно вийшла з дітородного віку, але, тим не менш, трималася за обіцянку, дану їй Богом. Вона повірила, що зможе зачати і виносити дитину, яка матиме велике значення у Божому Царстві.

Вона рухалася вірою у Того, Хто обіцяв їй, вона знову і знову вірила — щодня... Можна тільки уявити, що вона переживала, але врешті решт Сарра взяла у Бога обіцяне.

Вірити

Деякі повмирали за свою віру, все ще вірячи, не отримуючи. Вони не знали, що Бог прийде заступитися за них, але вони вірили в Нього, що Він це зробить.

Давайте будемо людьми, які вірять Богу та Його Слову і будуть вірити, що Він зробить те, що обіцяв, навіть якщо ми цього не побачимо. Люди можуть насміхатися, засуджувати і задавати важкі запитання, але прийміть рішення залишатися вірними, знаючи, що Той, хто обіцяв, вірний і виконає Своє Слово.

...Можливо ми не навчимося літати або проходити крізь стіни, але з нашим Богом ми можемо бути героями віри!

Автор: Charmain Hibberd 

Дивіться серії «Суперкниги» про біблійних супергероїв!