З безпросвітної темряви до сліпучого світла

8 квітня 2024 року мешканці США, Мексики та Канади стали свідками дива – повного сонячного затемнення. Це космічне видовище зачаровує небо Північної Америки раз на три роки. Часткове затемнення є чудовим, але під час повного затемнення Місяць повністю закриває Сонце, відкидаючи широку тінь на весь континент. Проте найпрекрасніший момент події настає лише тоді, коли Місяць виходить з-під прицілу Сонця, відкриваючи це неймовірне джерело світла і тепла Сонячної системи у всій його вражаючий величі.

Перші сторінки Біблії розповідають, що на початку земля була безформною і порожньою, а глибокі води вкривала темрява. Але Бог промовив до темряви: «Нехай станеться світло», і зʼявилося світло (Буття 1:3).

Бог продовжив приносити у світ порядок, гармонію і форму. Впорядкувавши землю в пишноті, Він дійшов до вершини дивовижного апогею творіння, створивши людство з пороху. Він створив Адама, а з його ребра – Єву. Лише Своє найулюбленіше творіння Він наділив Свою божественною подобою – «образом Божим» (1:26-27). У Едемському саду чоловік та жінка випромінювали славу свого Творця.

Але з гордості Адам і Єва зробили те, що було заборонено Богом, натомість в їх очах мало вигляд чогось доброго – зʼїли плід з дерева пізнання добра і зла. В Євангелії від Луки Ісус застерігає Своїх послідовників не приймати те, що здається добрим, за те, що може бути недобрим: «Отже, пильнуй, щоби світло, яке в тобі, не було темрявою. Бо коли все твоє тіло у світлі, й воно не має жодної темної частини, то і все буде світле, наче світильник осяяв тебе промінням!» (Луки 11:35-36)

Нас вводить в оману гордість, коли ми плутаємо істинне світло з тим, що наші хибні очікування змушують нас вважати світлом. Лише Боже сяйво витісняє темряву, що живе всередині нас.

Як місячне затемнення сонця є тимчасовим і триває лише кілька хвилин, так і наша провини, горе, гнів, біль і розбитість одного дня зникнуть. З часом, коли тінь, відкинута місяцем, зникне, сонце вийде на повну силу. Одного дня ми побачимо Сина Божого у всьому Його сяйві, і в ту мить ми, нарешті, станемо подібними до Нього, огорнуті повнотою Його присутності. 

Як застерігав Іван, улюблений учень Христа: «Улюблені! Тепер ми – Божі діти, але ще не виявилося, що будемо. Знаємо, що коли Він з’явиться, ми будемо подібні до Нього, адже побачимо Його таким, який Він є» (1 Івана 3:2).

Одного дня темрява розвіється, й ми, носії подоби Сина, будемо повністю відновлені. Христос – Той, навколо Якого обертаються наші життя й Той, Хто є нашим життєво важливим джерелом підтримки і тепла, істинним світлом світу (Івана 8:12) – введе нас у нескінченну славу Своєї присутності.

Господи, наповни нас знову істинним світлом Твоєї присутності! Нехай повнота Твоєї радості засяє в наших серцях, поглинаючи навколишню темряву, щоб ми могли відбивати Твоє невгасиме світло у світі, який його потребує!

Д-р. Пауль Дж. Палма

Перейдіть за цим посиланням, якщо потребуєте молитовної підтримки!