Служити чи бути тим, кому служать?

Майже усі ми більше любимо, коли нам служать. Це простіше ─ сидіти, склавши руки, й дозволити комусь іншому взяти на себе вагу служіння... Однак що, якби ми виявляли свою любов один до одного через служіння? У першу чергу, служіння тим, що ми ставимо інших на перше місце?

Перший чи останній?

«Але ж не так має бути між вами: хто хоче бути великим хай стане слугою для вас; хто хоче стати першим серед вас, хай буде рабом для всіх. Так само і Син Людський прийшов не для того, щоб Йому служили, а щоб Самому служити іншим й віддати життя Своє як викуп за багатьох» (Матвія 20:26-27).

Любов багатогранна, більшість з нас знають про це. Вона може приймати вигляд квітів і подарунків або рукописних листів та добрих слів. Може проявлятися у вигляді обіймів чи поцілунку, затишної вечері, спільного перегляду фільму…

Однак любов, про яку я хочу сьогодні поговорити, є любов’ю, що служить.

Уявіть, як сильно цінують зайняті та перевантажені батьки, коли миття посуду виконується без додаткового прохання? Або коли хтось пропонує покосити газон, щоб вони могли трохи перепочити? Подібний вид демонстрації любові є її потужним проявом для одних, проте не обов’язково для інших. Та це, безсумнівно, вираження турботи та любові до іншого.

Ісус змоделював цей стиль любові для нас під час Свого земного життя. Він служив. Він омив ноги Своїм учням і нагодував п’ять тисяч. Він знав, що означає «любити через служіння».

«Немає більшої любові, ніж покласти своє життя за друзів своїх» (Івана 15:13)

Ісус здійснив таку любов, поклавши Своє життя за нас, щоб ми могли жити у стосунках з Отцем. Він служив нам найбільш жертовним способом ─ не тільки під час Свого життя на землі, але навіть Своєю смертю.

Солдати та військовослужбовці, безсумнівно, розуміють такий вид жертовної любові на глибшому рівні, ніж звичайні цивільні. Вони щодня відкладають свій комфорт і безпеку, щоб любити, служити та захищати свободу, що подобається більшості з нас.

Практичні прояви любові

Отже, який виглядає для вас має любов, що служить?

Поміркуйте молитовно над цим питанням, подумайте о людях з якими ви живете. Попросіть Бога показати, як ви можете благословити тих, кого ви називаєте друзями та сім’єю, чим можете послужити їм… На жаль, не усі з нас проявляють любов саме так, не кожен вміє приймати її в такому вигляді. Однак, я вірю, якщо ми зможемо прийняти культуру «ти більший за мене» у наших відносинах любові, то станемо прикладами саме такої любові, яку Ісус бажав в нас бачити.

Згадаймо другу найбільшу заповідь, яку залишив нам Ісус: 

«Друга за важливістю заповідь така: «Любіть ближнього свого, як себе самого» Немає важливішої заповіді, ніж оці дві». (Марка 12:31)

Ми схильні досить добре піклуватися про себе; купуємо одяг, годуємо себе та забезпечуємо всім необхідним. Давайте поглянемо своє оточення, поміркуємо про їх потреби та будемо демонструвати любов, відповідаючи на них.

Ось кілька практичних прикладів, як можна виявляти любов до оточуючих через служіння ближнім:

- Помийте посуд або завантажте/вивантажте посудомийну машину, перш ніж хтось підійде до неї.

- Приготуйте своїм рідним смачну їжу, доповніть її десертом!

- Самостійно зробіть продуктові закупи та розкладіть їх вдома.

- Сядьте на місце водія, щоб той, хто зазвичай кермує, міг насолоджуватися спокійною подорожжю.

Вочевидь, що це невеликі та відносно скромні способи служити один одному. Проте, часто буває, що саме ці малесенькі справи виснажують найбільше. Тому, спробуйте!

Моя молитва полягає в тому, щоб, коли ми почнемо служити один одному в любові, наші тягарі ставали легшими. Нехай через прояви любові кожен з нас відчує, що нас люблять і піклуються, як ніколи раніше!

Чармейн Хібберд
Помічник з маркетингу, CBN Europe

Джерело

P.S. Потребуєте молитовної підтримки? Зв’яжіться з нами!