За лаштунками Клубу «Суперкниги»: історії наживо

Спитайте у дітей та дорослих, що таке «Суперкнига», і мільйони з них скажуть, що це захоплюючий християнський мультфільм. Кілька поколінь зросли та отримали перші знання про Спасителя Христа саме із цього серіалу. Але ще «Суперкнига» — це купа корисних ресурсів для таборів та уроків християнської етики, а також низка дитячих клубів, у яких проходять ну просто шалено цікаві зустрічі! 

Нещодавно ми отримали кілька історій з міста Суми від керівника Клубу «Суперкниги» Інни Калмикової. Подружжя Інни та Олександра вже 7 років влаштовує зустрічі Клубу для дітей у своєму місті. Тож, запрошуємо через ці історії зазирнути за лаштунки цього супер-руху та дізнатися, чому «Суперкнигу» так сильно люблять діти!

Як неформальний Клуб «Суперкниги» змінив наш дім

Ніколи не думала, що буду служити дітям, але у Бога був Свій чудовий план на моє життя. Коли ми з чоловіком почали будівництво нашого дому,  наші два сини почали запрошувати друзів до нас гратися. І ми відкрили свій дім та серця для цих дітей. Це був цікавий час: ми ліпили з глини, яку викопали під час закладки фундаменту, вчилися працювати з молотком, діти із задоволенням допомагали по господарству, а по вечорах ми влаштовували вогнище, на якому смажили сосиски, сало, хліб та маршмелоу. Також у нас був імпровізований кінотеатр з проектуванням зображення мультфільму «Суперкнига» на стіну недобудованого будинку, під чаювання та смаколики. І так ми робили з весни до осені шість років поспіль. Таким чином у нас діє неформальний Клуб «Суперкниги»!

Наші зустрічі під відкритим небом щоразу відвідують від двох до п’ятнадцяти дітей віком від 3 до 14 років, і вони продовжують запрошувати і своїх друзів. Це дуже різні діти — серед них діти із багатодітних родин, і з малозабезпечених, з неповних або повних родин, діти воїнів АТО та інші. Всі на вулиці знають: якщо дитина довго не приходить додому, значить вона у нас. Діти можуть просто прибігти попросити склянку води, а можуть залишитись у нас на цілісінький день, а деякі і на ночівлю. Більшість з цих дітей ми приводили до недільної школи нашої церкви, де вони проходили біблійні програми, їздили до дитячих християнських таборів, і безсумнівно, знайомилися з Богом. Безперечно, що «Суперкнига» — це потужний доступний і ефективний інструмент для досягнення дитячих сердець!

Наші сини — Андрій та Даниїл — виросли на мультфільмах «Суперкниги», і з самого малечку свідчать іншим дітям про Христа. Деякі серії вони знають напам’ять, і цитують, передаючи  навіть інтонацію головних героїв. Коли опанували український та російський переклад, із задоволення вивчають англійську версію цього серіалу.

До речі, я і сама, коли була дитиною, із задоволенням дивилась мультфільм «Літаючий будинок». Це вплинуло на мене, як і розповіді моєї бабусі про Бога. Насіння Слова Божого, посіяного в дитинстві, проросло у мої 18 років!

Як батьки відвоювали Клуб «Суперкниги» у загальноосвітній школі

Сім років ми з чоловіком організовуємо Клуби «Суперкниги» у дитячих садах та школах м. Суми. На клубні зустрічі кожного сезону ми збираємо від 30 до 120 дітей. Все відбувається на території школи чи дитячого садка. Зустрічі тривають від 40 хвилин до 1.5 години з кожною аудиторією. Далі ми запрошуємо дітей на інші заходи (свята та дитячі табори). 

Одного разу (2018-2019 навч. роки), ми розпочали Клуб «Суперкниги» у школі для 54 дітей. Деякі батьки відмовилися від відвідин нашого Клубу дітьми і поскаржилися директору школи та в управління освіти на так звану «сектантську діяльність». 

Та ми були не аби як здивовані реакцією інших батьків! Вони зайняли тверду позицію і стали на наш захист. Ці батьки підтримали роботу Клубу та висловили рішуче бажання продовжувати заняття духовно-морального спрямування для їх дітей.

Деякі з батьків розповіли, що і вони самі виросли на мультфільмах «Суперкнига» і з дитинства пам’ятають про подібну клубну роботу в школі — за часів, коли вони самі були школярами. Вони запевнили, що «Суперкнига» навчила їх тільки доброті і любові та познайомила з Богом. Сказали, що вони бажають, щоб їх діти знали про Бога з дитинства і були навчені основам християнства.

Як програма від «Суперкниги» врятувала дитячий табір

Навесні 2018 року ми з чоловіком вирішили влаштувати літній християнський дитячий табір. База відпочинку є у нашій церкві, команду однодумців зібрали швидко, але на підготовку до зміни у нас було лише два місяці. Ми планували запросити дітей з недільної школи церкви «Ковчег», а також невіруючих друзів наших дітей. Загалом це мав бути 10-денний стаціонарний табір у сосновому борі урочища Баранівка для 46 дітей. Під час конференції «Суперкниги» ми придбали табірну програму «Рятувальники», і на ній формували цей заїзд. 

Паралельно з нами на цій  само базі мав проходити світський табір «Вундеркінди», але організатори набрали на зміну лише 12 дітей і попросили дозволу «Вундеркіндам» стати частиною нашого табірного життя. Вони чули про програму «Рятувальники», і вона їх цікавила. Їх не зупинило духовно-моральне спрямування нашого табору! Так за три дня до заїзду у нас в один момент побільшало вихованців, і 40% з них були невіруючими. Ми швидко відкоригували програму під іншу кількість учасників, і кожен з 58 дітей всі 10 днів набував суперздібності: цілеспрямованість, слухняність, творчість, милосердя, жертовність, любов, сміливість… 

Ми провели незабутній час, діти були задоволені — залюбки брали участь в усіх активностях, іграх, ранкових і вечірніх зустрічах, майстер-класах, біблійних уроках. Щовечора ми дивились нові серії мультфільму «Суперкнига». 

Так Господь дав нам неперевершену можливість впливати на цих світських дітей і на їх вихователів, з якими ми побудували чудові стосунки і свідчили їм про Христа. 

Під час сніданку чи обіду ми зазвичай запитували у дітей про те, хто буде молитися за їжу і дякувати Богу за цей день. Настав день, коли на це запитання руку підняли декілька «Вундеркіндів»!!! Це було дивовижно!

Коли прийшов час прощання, це були дружні обійми, сльози, слова вдячності! Бог вірний! Вся слава Йому!!! Ми щиро вдячні місії CBN Emmanuil за потужний, цікавий, чудовий ресурс «Суперкниги», який ми постійно і з великим задоволенням використовуємо у роботі з дітьми. Це три сезони мультфільмів «Суперкнига», табірна програма «Рятувальники», посібники «Зустрічі в Клубі «Суперкнига» та «Суперпоробки» — наші улюблені настільні книги, уроки «Академії Суперкниги». 

Дякуємо за ваш труд любові! Нехай Господь вас рясно благословить!

 

Інна Калмикова для проекту «Суперкнига»
CBN Emmanuil

 

Дізнайтеся більше про ресурси «Суперкниги» на сторінці проекту!
Підтримайте «Суперкнигу» добровільною пожертвою!