Чому Бога звати «Бог»? Значення п’яти Божих імен для нашого життя

У Біблії зустрічається близько ста слів, які можна назвати Іменами Бога. Кожне з них описує окремі характеристики Його єства та якості характеру.

«Ніхто й ніколи не бачив Бога» (Івана 1:18), та й пізнаємо Його ми вірою. Тож, перед авторами біблійних книг стояло непросте завдання знайти у людській мові слова, що можуть хоч віддалено пояснити небесні категорії, з якими людина не зустрічається у реальному житті. Саме тому імен Бога так багато, бо жодне з них не може розказати про Нього повністю. 

Досліджуючи кожне з Імен Бога, ми знаходимо те, що підбадьорює нас та мотивує більше покладатися на Нього. «Бог є Любов» (1 Івана 4:8), і Він доводить Свою любов до людини, використовуючи навіть Свої імена. 

У Книзі Приповістей сказано, що ім’я Господнє міцна вежа, праведний врятується у ній (Приповісті 18:10) У іншому перекладі тут слово «захищений». То ж, Він абсолютно надійний, завжди могутній, вічно люблячий. Він завжди поруч! 

У Старому Завіті імена Бога представляють властивості Його божественної природи й божественні атрибути. Наприклад, незліченні звернення до імені Бога містить Псалтир. Вивчення Слова Божого допомагає нам ще більше зрозуміти саму Його природу та характер.

«Господнє Ім'я сильна башта: до неї втече справедливий і буде безпечний» 
(Приповісті 18:10)

Давайте разом розглянемо п’ять імен Бога, які ви скоріш за все чули. Чи знаєте, яке глибоке значення вони мають для кожного з нас?

1. Абба — Батько

Це ім’я демонструє Його характер як нашого люблячого тата. Він — Той, Хто дав нам життя, й Він завжди Той, Кому ми можемо повністю довіряти. Він любить нас більше, ніж земний батько любить своїх дітей. Він дбає про все, що стосується нас. На Нього ми можемо опертися. 

Звертайтесь до Бога як до люблячого Батька! (Луки 11:22)

2. Ель Шаддай — Всемогутній Бог

«Всемогутній» — це значить, що Він може все! Саме тому нам слід бігти по допомогу саме до Нього. У Ньому ми можемо знайти притулок від будь-яких турбот та відпочити у Його обіймах під час навіть найсильнішого шторму. Це втішає, бо наше життя сповнене битв. А Всемогутній Бог завжди з нами (Псалом 90:11). 

3. Єгова Іре — «Господь забезпечить»

Бог знає про нас усе повністю, Йому відомі також й усі наші проблеми. Інколи ми плутаємо свої справжні потреби з бажаннями, проте Він знає краще за нас, що нам потрібно саме сьогодні. 

Ми можемо довіряти Йому й розкривати у молитві усе, що бентежить. Божа відповідь обов’язково прийде, і Його забезпечення буде вчасно. 

Христос закликав нас не турбуватись про майбутнє, бо Він знав, що Господь — Єгова Іре! (Буття 14:22)

4. Єгова Рафа — Цілитель 

Це ім’я дарує надію багатьом з нас, хто молився про зцілення, просив позбавлення від хвороб чи болючих обставин. Воно нагадує, що Бог чує наші прохання та знає, коли  ми потребуємо допомоги. Він розуміє наш біль. Він знає, що нам потрібне зцілення, й обіцяє полагодити все зламане у нашому житті. До того, Він вже це зробив! Він зцілив нас ранами Христа! Нехай Його ім’я Єгова Рафа нагадує вам про це! (Вихід 15:26)

5. Єгова Шалом — «Господь — це мир» 

Світ сповнений турбот та скорботи, він змушує нас поспішати й щоразу підкидує нові приводи для хвилювання. Проте Наш Господь — Єдиний, Хто здатний дарувати мир, що більший за наше розуміння. 

Мир Божий часто виглядає безглуздим для світу, та коли твоїм миром є Всемогутній Господь, ніщо не може вкрасти це надзвичайне відчуття рівноваги. 

Коли життя схоже на шторм, звертайтесь до Бога у молитвах, бо Він є ваш Шалом (ваш Мир) (Суддів 6:24)!

Потребуєте особливої молитовної підтримки?
Обов’язково напишіть нам!  

Будемо молитися разом з вами по те, щоб Всемогутній Батько Небесний явив Свою любов через забезпечення вашої потреби — зцілив, зміцнив, підтримав й наповнив надзвичайним миром, який не зрозуміє цей світ. 

З любов’ю,
CBN Emmanuil