Як зробити молитву сімейною традицією: 5+1 практична ідея

Якось у Матері Терези запитали, у чому полягає секрет її богопосвяченого життя, і вона відповіла: «У молитві, яка стає дією. Плодом молитви є віра. Плодом віри є любов. Плодом любові є служіння. Як бачите, все поєднане. Те, що ми робимо, є Божою любов’ю у дії».

Майже щодня ми можемо відчувати, як глибоко та сильно потребуємо такої само «Божої любові у дії» у наших домах та відносинах з рідними. Та якщо ви не знаєте, як запровадити традицію сімейної спільної молитви, маємо для вас кілька ідей!

Кожна родина має особливі сімейні ритуали, що зміцнюють взаємини та залишають спогади на все життя. Наприклад, це можуть бути родинні вечері, перегляди фільмів у вихідні, вечірні прогулянки чи читання вголос перед сном. 

Ще однією чудовою, і навіть життєво необхідною традицією є спільна молитва. Це час, що сприяє єдності та духовному зростанню як кожного окремо, так і сім’ї як спільноти зокрема.

Та з чого почати, якщо ви ніколи не молилися разом? 

Яким має бути перший крок, щоб молитва зайняла своє важливе місце у родинному житті?

1.  Благословляйте один одного

На початку дня, перед тим як розійтись у справах, чи то перед сном — благословляйте один одного молитвою зі Слова Божого. Можете обрати для цього псалом чи кілька віршів, що нагадають про Божу милість, любов та милосердя. Наприклад, можете вивчити слова благословіння з Книги Чисел та щоразу промовляти їх разом: «Нехай Господь поблагословить тебе, і нехай Він тебе стереже! Нехай Господь засяє на тебе лицем Своїм, і нехай буде милостивий до тебе! Нехай Господь зверне на тебе лице Своє, і хай дасть тобі мир!» (Числа 6:24-26)

2.  Створіть молитовний журнал

Це може бути окремий зошит чи дошка, яку всі будуть бачити. Розмістіть там фотографії кожного члена сім'ї та підписуйте особливі молитовні потреби. Оновлюйте молитовні списки щотижня, додавайте подяки за відповіді, що отримали від Бога. Також поряд з вашими фото додавайте молитовні прохання та фото важливих для вашої родини людей. Моліться за них разом та заохочуйте один одного підтримувати індивідуально кожного у молитві.

3.  Запровадьте традицію вечорів вдячності

Щовечора, перед тим як розійтись по своїх кімнатах, збирайтесь разом аби подякувати Богові за минулий день.

Бог у Своєму Слові говорить: «Хто жертву подяки приносить, той шанує Мене…» (Псалми 49:23) То ж, шануйте Всемогутнього Господа усією родиною!

Навчайте дітей звертатися у молитві до Бога щоразу, коли їх щось бентежить

4.  Заохочуйте дітей до духовного життя

Для того, щоб почати молитися та вивчати Слово, немає надто маленького віку. Не забороняйте дітям бути з вами, коли ви вивчаєте Біблію або молитесь, навіть якщо вони вам трохи заважають. Для того, щоб діти зацікавились живим християнством, їм потрібно бачити, як саме ви шукаєте Божого Лиця.

То ж, щоразу, коли ви бачите або чуєте про чиюсь потребу, моліться про це не тільки на самоті, а й разом із дітьми.

Окрім подій, що можуть траплятися з кимось з ваших друзів та рідних, ви можете молитися з дітьми за ситуації, що бачите у новинах. 

Навчайте дітей звертатися у молитві до Бога щоразу, коли їх щось бентежить або вони стикаються з чимось, що не можуть зрозуміти — наприклад, нещасним випадком. Моліться разом — це матиме вплив не лише на ваших дітей, але й на тих, за кого вони моляться.

5.  Візьміть молитву з собою у дорогу

Що ви зазвичай робите, коли їдете разом усією сім’єю у машині? Дивитися мультфільми? Слухаєте музику? Граєте у розмовні ігри? Сваритесь?... А що на рахунок того, щоб у дорозі молитися разом?

Якщо ваша родина проводить багато часу у сімейному транспорті, то спілкування на біблійні теми та спільна молитва у машині може стати вашою доброю традицією!

6. Поставте на кухні «молитовну банку»

Кухня — це найголовніше місце у домі, бо його не минає жоден з сім’ї. Тому саме там на видному місці влаштуйте «молитовну» скриньку, коробку чи просто скляну банку. Нехай кожен залишає там записки з переліком молитовних потреб «особливого наміру», за ці нужди зможуть молитися інші у сім’ї. Перед тим, як кожен член родини лягає спати, він витягує записку з банки і молиться про цю потребу.

Щиро сподіваємось, що ці прості ідеї допоможуть вашій родині прищепити добру звичку сімейного молитовного спілкування. Величезне благословення мати такий час! Щиро бажаємо, щоб у вашої родини була ця чудова традиція спільної молитви!

Якщо молитва вже є вашою сімейною традицією, але ви знаєте людей, яким ця стаття може бути корисною — будь ласка, поділіться з ними посиланням на цей текст!

Нехай Божа любов не перестає діяти у ваших сім’ях! 

З любов’ю, 
CBN Emmanuil