Мистецтво жити у задоволенні

З практичної точки зору бути задоволеним тим, що маєш, не завжди легко. Навколишній світ штовхає постійно щось купувати, добувати, заробляти, досягати та рухатися вперед. Але Біблія спонукає нас знайти стан спокою, миру та задоволення.

Чи можливо бути задоволеним тим, що маєш?

«Я вельми потішився в Господі, що справді ви вже нових сил набули піклуватись про мене; ви й давніш піклувались, та часу сприятливого ви не мали. Не за нестатком кажу, бо навчився я бути задоволеним із того, що маю. Умію я й бути в упокоренні, умію бути й у достатку. Я привчився до всього й у всім: насищатися й голод терпіти, мати достаток і бути в недостачі. Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі» (До Филип'ян 4:10-13).

Бути задоволеним означає бути задоволеним тим, що в тебе є — не бажаючи більшого чи чогось іншого.

Вдоволений. Задоволений. Спокійний.

Сьогодні я ділюся цими думками, після того, як Бог здійснив у середині мене роботу щодо предмета задоволення. Особливо під час карантину Covid-19 за це доводилося боротися. Сьогодні я ділюся цим не тому, що все вже стало на свої місця або тому, що мені вдалося досягти задоволення — швидше, я ділюся цим, перебуваючи в процесі навчання та руху вперед.

Занепокоєння та невдоволення

Спочатку розповім невелике особисте свідчення.

Коли мені було 20-30 років, я була усім дуже незадоволеною. Я не мала чоловіка, у мене не було дітей, як і власної нерухомості — я все ще орендувала житло.

Але в мене був Ісус.

Зараз я з жалем дивлюся на ті часи. Сьогодні я розумію, що в ті роки я мала усе необхідне, щоб бути задоволеною! Але жага змусила мене залишити місце, де можна було бути задоволеною, й направила у місце занепокоєння.

Зараз я все ще незаміжня, у мене все ще немає дітей, й я усе ще винаймаю квартиру. Але дещо змінилося.

Тепер мені достатньо Ісуса.

Я все ще хочу того, про що згадувала, але я не жадаю цього настільки, щоб стає незадоволеною і неспокійною.

Отже,
Хто чи що є вашим джерелом?
На чому ґрунтується ваше почуття задоволеності?

Чи будете ви задоволені, коли усі ваші потреби покриються: їжа, одяг, житло, фінанси, сім'я, друзі, дозвілля, відпочинок?

Чи вам вже достатньо Ісуса — тут і зараз?

Друзі, ми не можемо дозволити нашим обставинам диктувати те, як ставитися до Бога, себе, інших людей чи життя загалом! Якщо ми це зробимо, то з кожною зміною, що принесе життя, нас підкидатиме і жбурлятиме — як морські хвилі.

Пливти проти течії

Суть нашого світу та сучасної культури криється в метушні, швидкості, зручності, придбаннях та досягненнях. І це все — далеко не найкраще живильне середовище для задоволення. Ми маємо з цим боротися! Ми повинні навчитися задовольнятися «своєю часткою», тому що те, що нам дійсно потрібне, — це особистість Ісуса. І вона нікуди не подінеться!

У посланні до Римлян говориться таке: «Не стосуйтесь до віку цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість» (До Римлян 12:2).

За іронією долі, ми знаходимо мир, коли ми пливемо проти течії культури та її темпів. Ми знаходимо задоволення, і з задоволенням виявляємо волю Бога, яка є доброю та досконалою.

Легко жити у мирі, коли є все, що потрібно. Проблема виникає, коли нам чогось не вистачає. Але зверніть увагу на слова Павла у вступному уривку з послання до Пилип'ян. Він називає це «таємницею достатку». Не кожен за все життя обов'язково відкриє цю приховану правду. Це не пусті істини, це складно зрозуміти! Особливо коли нам чогось не вистачає.

Павло визнає, що нелегко відчувати брак чогось. Він називає це «негараздами». Але відсутність того, чого він не має, не заважає йому займатися тим, до чого він покликаний.

Отже, те, що маємо, не визначає, що ми можемо чи не можемо робити. Саме Христос зміцнює нас для виконання цього завдання!

Гроші, гроші, гроші…

«Будьте життям не грошолюбні, задовольняйтеся тим, що маєте. Сам бо сказав: Я тебе не покину, ані не відступлюся від тебе!» (До Євреїв 13:5).

Гроші – могутній претендент на наше почуття задоволення.

Одного разу Рокфеллера запитали: «"Достатньо" - це скільки?», і він відповів: «Трохи більше».

Давньогрецький філософ Епікур говорив: «Кому недостатньо малого, тому недостатньо нічого».

Наше задоволення має бути засноване на чомусь надійнішому, ніж гроші та матеріальні цінності. Вона має бути вкорінена в Ісусі.

Він учора, сьогодні й навіки той самий.

Він ніколи не змінюється.

© Чармейн Хібберд
Асистент з маркетингу (письменник), CBN Europe

Напишіть нам, якщо потребуєте молитовної підтримки!
Всемогутній Бог здатний відповісти на будь-яку потребу!