HELPUA.ORG: Допоможіть погорільцям Луганщини!

Ця жінка ніколи не думала, що стикнеться віч-на-віч із стихійним лихом, зрозуміє, як то бути безхатьком, та відчує безсилля, бо не зможе захистити найріднішу людину... Лише 20 хвилин страшної пожежі назавжди змінили її життя.

Тетяна Лук’янова — мешканка невеликого селища Воронове, що у Луганській області. Навколо ліс, глушина... Та ось однієї осінньої ночі Тетяна прокинулася від гучних ударів. Подивилась — нібито нічого, та з вулиці було чути потріскування. Вискочила на ганок і побачила, як з-під даху пробиваються язики полум’я. Кинулась в дім до сплячої мами… Зателефонувала до служби пожежної безпеки… Спробувала загасити вогонь самотужки… Проте швидко зрозуміла безглуздість спроб побороти полум’я, стала збирати документи, одяг, хапати і виносити якісь речі…

«Будинок горів рівно 20 хвилин, — розповідає Тетяна. — Речі всі згоріли. Навіть чоботи зимові улюблені згоріли у вогні. А ми з мамою в розпачі просто спостерігали, що він горить як тріска. Я бігала на город гасити джерело пожежі й шматки вогню, які сипалися з лісу. Але що з того? Сильний вітер розганяв вогонь з шаленою швидкістю, пожежних машин так і не було… Рятувальники приїхали тільки вранці, коли від будинку й майна залишився один попіл. Тут згоріло все моє життя. Всі спогади. Все, що було нажито і збережено протягом життя».

Проте пожежа забрала те, що важливіше за будь-яке майно. 69-річна мама Тетяни померла через 15 днів після того, як їх будинок перетворився на руїни. Тетяна твердо переконана, що цієї передчасної смерті лише одна причина — стрес, спричинений пожежею. 

«Краще б стежила за мамою, а то вона «на ноги впала», й відтоді злягла. Її життя врятувати не вдалося», — бідкається жінка.

Зараз Тетяна досі тулиться у занедбаному будинку дідуся, а обгорілі залишки її рідного дому припорошені свіжим снігом. Минуло понад три місяці, а запах гару на цьому місці відчувається донині. Тут Тетяна з мамою прожила все своє життя. Останні роботи з доброустрою будинку закінчили за кілька днів до пожежі. Але всі труди загинули у вогні…

За короткий проміжок часу Тетяна втратила дім та пережила смерть найріднішого члена родини. 20 хвилин було достатньо, щоб цілком щаслива сім’я опинилася у кризі, яку не подолати самотужки. Без допомоги з цього важкого стану Тетяні не вибратися.

 «Я не встигла вступити в права спадщини, і тепер не отримую ніяких грошей від держави! Невідомо, чи зможу відновити права хоча б на цей обгорілий клаптик землі, — жінка плаче, раз у раз поглядаючи на фотографії батьків — єдині, що збереглися у дідусевому домі. — Зараз держава не допомагає нам, тільки ваша організація і допомагає! Я дякую асоціації милосердя CBN-Emmanuil, зокрема проекту від організації «Операція благословення» за комплексну підтримку. Ви надали мені тепле взуття, харчові продукти. Це те, що дійсно дуже необхідно в період тотальної втрати».

25 років CBN-Emmanuil прямує туди, де людей спіткало горе, і зараз ми опікуємось погорільцями Луганщини. Вогонь винищив десятки сіл, на місці яких залишились самі попелища. Це холодна зима й сотні бездомних людей. 

Наразі ми провели опитування про нагальні потреби погорільців, за його результатами 63 людини отримали гігієнічні набори першої необхідності.

Також у рамках цього проєкту, люди поетапно отримують іншу допомогу:

  • 300 продуктових наборів, 
  • 300 гігієнічних наборів,
  • 100 пар зимового взуття (дитяче, доросле),
  • 100 електроплиток,
  • 100 електрообігрівачів,
  • 100 пічок-буржуйок.

Але ресурси обмежені, тому у листі очікування ще десятки людей, яким ми наразі шукаємо можливості надати гуманітарну поміч. Допоможіть нам підтримати погорільців та допоможіть їм пережити цей страшний період бездомності у холодну зиму!

Підтримайте роботу CBN-Emmanuil! 

Подробиці про партнерство

Щиро дякуємо!

HelpUA.org