Що не так із Хелловіном?

В останні дні жовтня мільйони домівок по всьому світу прикрашаються моторошними декораціями та ліхтарями з гарбуза. В ніч проти 1 листопада вибухає Хеллові́н з усіма своїми страшенними атрибутами: тематичними костюмованими вечірками, вогнищами, лячними оповідками, випрошуванням цукерок дітьми та переглядами фільмів жахів.
У США, Канаді, Ірландії та Великій Британії за популярністю це свято поступається лише Різдву. Та що насправді ховається під страхітливою маскою Хелловіну? «Суперкнига» запрошує розібратися в історії, а також звіритись з рядками Біблії.

Самайн

Хелловін своїм корінням міцно впирається в язичництво і чаклунство. Кельти вважали 1 листопада днем смерті, бо у північній півкулі у цей день починалася зима. І у цей день друїди проводили фестиваль Самайна (Самхайна). Кельти вірили в те, що їхній бог сонця втрачав силу, й Самхайн – бог смерті – починав своє правління. 31 жовтня, напередодні свята, Самхаїн ніби-то збирав духів померлих аби вони повернулися до своїх колишніх домівок та відвідали живих.

Біблія навчає, що мертвим немає місця серед живих.

«Адже ті, що живуть, знатимуть, що помруть, а мертві не знають нічого. І немає для них вже винагороди, бо їхня пам’ять забута» (Екклезіаста 9:5).

Страхітливі символи Хелловіну

Привиди, вампіри, зомбі та всілякі інші казкові жахіття – це вигадки, пов’язані з давніми міфами та легендами. В усіх історіях вони уособлюють зло, що не здатне протистояти добру.

Насправді, Біблія містить доволі чіткі вказівки щодо того, щоб ми не мали ніяких зв’язків зі злом, а тим паче не влаштовували злу свято.

«Адже наша боротьба не з тілом і кров’ю, але з началами, з владами, зі світовими правителями темряви цього [віку], з піднебесними духами злоби» (До Єфесян 6:12).

«Гаманець (цукерки) чи життя?»

Ця фраза також належить кельтам. Святкуючи Самайн, друїдські священники приходили до домівок місцевих жителів з проханням віддати їм найкращу худобу і людей для жертвоприношення. Тим, хто віддавав жертву, пророкували славу й процвітання, а тих, хто відмовляв, — проклинали.

Своєю чергою, Біблія говорить, що люди не мають влади проклинати інших людей за те, що вони їм не дали чогось. Єдиний, хто може впливати на духовний світ — це Всемогутній Господь. Бог звільнив нас від прокляття вічного гріха, пославши Свого Сина Ісуса на хрест.

«Кличу вам сьогодні за свідків небо і землю: я представив перед вашим обличчям життя і смерть, благословення і прокляття. Тож обери життя, щоб жив ти і твої нащадки, щоб ти любив Господа, свого Бога, слухався Його голосу й тримався Його, адже це — твоє життя і довгота твоїх днів, та щоб ти жив на землі, яку Господь поклявся дати твоїм батькам, Авраамові, Ісаакові та Якову» (Повторення закону 30:19-20).

Ліхтар Джека

Символ та невідʼємний атрибут Хелловіну – «Світильник Джека» (Ліхтар Джека, Джек-Ліхтар, Jack-o'-lantern). Це гарбуз з прорізами у формі очей і рота та свічкою всередині. За древньою ірландською легендою, «Скупому Джеку» не знайшлося місця у потойбіччі, й диявол прирік його вічно блукати між раєм і пеклом, тримаючи ліхтар з вуглиною. У сучасному розумінні він символізує неприкаяні душі, які блукають по землі. 

Але гарбузевий ліхтар – це не просто безневинна прикраса або символічний «дороговказ» для померлих. Черепи або гарбузи зі свічками виставляли на вікна й пороги своїх домівок люди, які підтримували вчення друїдів. Це мало показати, що вони готові до жертвоприношення, а саме – підготували тварину або людину до спалення й привертання уваги Самайна (бога смерті). 

У Біблії міститься багато протиставлень між життям та смертю. Зокрема, вірш, який називають «золотим», бо у цьому короткому уривку уся сутність жертви Ісуса Христа: «Бо так Бог полюбив світ, що дав [Свого] Єдинородного Сина, щоб кожний, хто вірить у Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Від Івана 3:16).

Господь ніколи не благословляв убивство людей заради жертвоприношення й отримання слави або достатку. А Ісус Христос — єдина людина, принесена в жертву, і Його жертва змінила увесь світ! 

Подивіться відео «Суперкниги» про традиції Хелловіну

Хелловін зовсім не просте та безневинне свято. Возвеличення темряви й смерті — не найкраще, що ми можемо робити у своєму житті. Навіть більше – це геть недоречно. 

Біблія закликає кожного з нас: «Тож поводьтеся як діти світла, а не як діти темряви. Адже світло приносить добро, праведність і правду. Досліджуйте те, що подобається Богові, і не ставайте спільниками темряви» (До Єфесян 5:8-11).

P.S. «Суперкнига» – унікальний проєкт, що допомагає дітям розібратися з життєвими питаннями та полюбити Біблію!

Підтримайте «Суперкнигу»