Що робити коли Бог далекий, а ти виснажений?

Зневіра, виснаження, млявість, немає сил молитись — ви таке колись відчували?

Часом трапляються обставини, що наче перемагають нас. І ми знаємо (розумом), що у такі хвилини потрібно як ніколи ревно бігти до Бога, але саме тоді цього «не хочеться». З тієї чи іншої причини Бог стає таким далеким і недосяжним…

У ці часи нам здається що ми такі самотні, і ніхто в цілому світі нас не розуміє.  Та важкі обставини проходили багато біблійних героїв — варто лишень згадати Давида, Гедеона та пророка Іллю.

Цар Давид

Він є символом безсмертного царства для юдеїв, а для християн знаком очікуваного Месії через титул, яким названо Ісуса у Євангеліях – «син Давида». Ім’я Давида на сторінках Святого Письма згадано 800 разів. Проте сам Давид майже півжиття жив у страху та переслідуванні. 

Юний Давид грою на цитрі відганяв злого духа, що мучив царя Саула, і цар дуже полюбив його. Після того, як Давид вбив велетня-філістимлянина Голіафа, Саул остаточно взяв Давида до двору. Проте скоро його відвага і успіхи в боротьбі з філістимлянами почали затьмарювати в очах народу славу самого Саула, й це викликало заздрість та ревнощі царя. Саул під впливом злого духа двічі намагався вбити Давида. Потім послав Давида на війну, проте той прийшов з перемогою. Саул не приховував ворожого ставлення, й Давиду довелося тікати. Він переховувався у печерах, вдавав божевільного, щоб врятувати життя…. 

Цар Саул — лише один з багатьох, хто робив нестерпним життя Давида. Давид написав багато пісень-молитов про свої важкі та радісні періоди життя, й деякі увійшли у Книгу Псалмів. Почитайте  ці одкровення людини, яка втомлена від ворогів та страждає від виснаження.. 

О Господи, як багато моїх ворогів, багато їх повстали проти мене.
Багато тих, що мені кажуть: “Нема йому спасіння в Бозі!”
Але ти, Господи, щит мій навколо мене, ти моя слава, підносиш голову мою вгору.
Я голосно візвав до Господа, і він вислухав мене з гори святої своєї.
Я ліг собі й заснув, і пробудився, - бо Господь мене зберігає.
Я не боюся безлічі людей, що навколо мене обсіли.
(Псалом 3:1-7)

Гедеон

Ізраїль був у моральному занепаді, розділений та понівечений війнами. Користуючись цим, сусіди та вороги Ізраїля постійно  знищували засіяні поля, викрали худобу та розкрадали  надбання. Пригнічення вже тривало сім років, коли Гедеон зібрався втікати від ворогів. Він саме молотив пшеницю, аби запастися хлібом на дорогу, коли з'явився ангел Господній і повелів Гедеонові зібрати військо. Кілька днів і ночей Гедеон спілкувався з Богом, долаючи свої сумніви. Він страшенно ризикував, почувши, що саме Бог хоче від нього, проте врешті виконав усе. З 300-ма воїнами  він розбив велике вороже військо ущент та повернувся додому переможцем, ще й з великим багатством, яке віддав юдеям. 

«І відказав Йому Гедеон: О, Господи мій, чим я спасу Ізраїля? Ось моя тисяча найнужденніша в Манасії, а я наймолодший у домі батька свого» (Суддів 6:15)

Ілля

Посуха тривала більш як три роки, коли за велінням Божим пророк Ілля прийшов до царя Ахава, щоб той зібрав ізраїльський народ на горі Кармель. Там сталося чудо — небесний вогонь за мить спалив жертву на жертовникові, який довгий час не могли розпалити жерці Ваала (ідола). Бог був прославлений, пішов дощ, й усі жерці Ваалові були піддані смерті. Проте після цього цариця Єзавель почала переслідувати пророка.

Ілля втік та сховався у пустелі. Йому здавалося, що вірним Богу у всьому світі залишився тільки він один. Пророк занепав духом. Проте Господь підбадьорював його і не полишав…

«А сам пішов пустинею, дорогою одного дня, і сів під одним ялівцем, і зажадав собі смерти, і сказав: Досить тепер, Господи! Візьми душу мою, бо я не ліпший від батьків своїх!... І поклався він, і заснув під одним ялівцем. Аж ось Ангол діткнувся його та й сказав йому: Устань та попоїж! І глянув він, аж ось у його головах калач, спечений на вугіллі, та дзбанок води…» (1 Царів 19:4-6)

У книзі Псалмів можна прочитати цікаві вірші: 

«О Господи, Твої накази вічно житимуть на Небесах! Із роду в рід Твої накази, віри гідні, будуть діяти. От землю Ти створив, вона існує досі. Усе тримається на справедливості Твоїй...» (Псалми 118:89-91)

Насправді наші обставини чи те, що ми відчуваємо, не змінюють Бога. Він сьогодні такий самий, як і тоді, коли Він творив всесвіт, виводив Ізраїль з Єгипту та робив безліч див: воскрешав мертвих, зціляв хворих, говорив з народами…

Вам настільки погано, що ви не хочете та не можете молитись? 
Тоді просто згадуйте Божу вірність!

Бог контролює усе, що Він вірний Своєму Слову та ніколи не залишить нас! Це розуміння дає сили піднятися з колін та йти з Ним навіть тоді, коли хочеться здатися на милість відчаю. 

Зрештою, наші почуття та обставини не змінюють Бога. Він здатний підтримати нас у будь-які часи, лишень якщо ми тільки дозволимо Йому. Нам просто потрібно зробити вибір насолоджуватися Божою любов’ю до нас та перебувати у Його Слові.

Так, часом буває так важко, що не хочеться читати (Слово). Не хочеться — слухайте. Або просто у тиші розмірковуйте над Божими істинами, які вам відомі. 

Авжеж, інколи зробити вибір Йти за Богом  може бути непросто. І навіть зробивши цей крок, далі потрібні певні зусилля — ви зрозумієте, що є багато чого, над чим доведеться працювати. Проте тільки Бог може оживити й врятувати наші душі від духовної зневіри. І Бог незмінно любить нас, хоч би що ми проходили у житті.

Давид писав: 

«Мій Бог — моя Скеля, мій порятунок, що височить далеко на горі. Він — моя фортеця, де ворогу мене не перемогти. Моє спасіння й шана — в Божій владі, міцна твердиня й захист мій надійний теж. Ввірятеся завжді Йому, народи, свої серця розкрийте вільно Богу. 

Бог — притулок наш» (Псалом 62:7-9)

Наступного разу, коли ви будете почуватися духовно виснаженим, пам’ятайте, що у вас є вибір. Ви можете продовжити жаліти себе, або зробити вибір черпати свої сили у незмінного Бога.

З любов’ю,
CBN Emmanuil

Будь ласка, напишіть, якщо ви потребуєте молитовної підтримки! 
Приєднаємо голос до моління  за вашу нужду!