5 ознак справжнього прощення

Час від часу кожен з нас ображається на щось або когось. Іноді ми можемо пробачити одразу, а часом для цього потрібен довгий час. Але що у випадку, якщо ми до кінця не пробачили кривдникам, й рани раз у раз нагадують про себе? 

Давайте разом поміркуємо про біблійні ознаки справжнього прощення і будемо вчитись прощати так, як Бог прощає нас.

1) Справжнє прощення залишає образи у минулому

Коли Бог прощає гріхи людині, яка просить прощення, Він ніколи не згадує про них опісля. Цим Його досконале прощення відрізняється від нашого. Адже як часто ми, навіть сказавши «Прощаю!», раз у раз пригадуємо помилки й провини один одному.

«Прийдіть, і будемо правуватися, говорить Господь: коли ваші гріхи будуть як кармазин, стануть білі, мов сніг; якщо будуть червоні, немов багряниця, то стануть мов вовна вони!» (Ісая 1:18)

2) Істинне прощення обирає милосердя

Коли ми говоримо про прощення, то завжди маємо на увазі й милосердя, що замість образи проявляється до того, хто був неправий або несправедливий до нас. Досконалий приклад прощення дав нам Господь — Він не тільки простив грішників, але й проявив милосердя до людства — був розп'ятий на Хресті за гріхи людей. Тому апостол Павло і каже нам: «А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа вам простив!» (Ефесян 4:32)

3) Істинне прощення вимагає щирості

Можна промовити слова вибачення, проте серцем продовжувати відчувати гіркоту образи. Але справжнє прощення не вимагає прикидатися, ніби зробленого зла ніколи й не було. Прощення ніколи не вимагає називати зло добром!

Правда у тому, що для нас найкраще — пробачити по-справжньому, щиро, повністю. Коли ми прощаємо і відпускаємо гіркоту, то звільняємося від хронічного душевного болю і перестаємо бути рабами своїх образ.

«Не будь переможений злом, але перемагай зло добром!» (Римлянам 12:21)

Прощення — найбільший, найцінніший і наймогутніший дар! Дізнайся єдину умову, за якої ти маєш право отримати прощення! Читати статтю.

4) Біблійне прощення відновлює спілкування

Якщо ви «пробачили» кривдника, але бачити його не бажаєте та робите усе, щоб уникнути навіть вітання, є підозра, що з образою не покінчено. Святе Письмо говорить, що образи створюють перешкоди не тільки для спілкування між людьми, але й у відносинах з Богом.

«Бо як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець. А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших» (Матвія 6:14-15).

5) Справжнє прощення спонукає до молитви за кривдників

Почніть молитися за того, хто вас образив. Ми — створіння Божі, тому перебуваючи в спілкуванні з Творцем, ми вчимося у Нього прощенню, любові й милосердю. Почніть молитися за того, хто заподіяв вам біль, і ви побачите, як гнів і лють зміняться щирим співчуттям і прощенням.

«А Я вам кажу: Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує» (Матвія 5:44)

На основі публікації від «Суперкниги»

Сподобалась стаття? Обов’язково поділіться нею з друзями! 

Прагнете прощення, та не можете простити по-справжньому — напишіть нам, і отримайте духовну підтримку!