Стань винятком

«Чому ти такий добра до мене?» – запитав він. Ці слова відлунювали у моєму серці, розриваючи його на шматки…

Я простягнула йому теплу ковдру і не могла думати ні про що інше, окрім як відповісти: «Чи є якась причина, чому я не повинна бути до тебе доброю?».
Він знизав плечима і сказав: «Ніхто не повинен». 
Кинувши на мене погляд, додав: «Ти не така, як вони»…

У сучасній культурі доброта і співчуття є радше винятком, ніж правилом. Часом люди дивуються, коли незнайома людина проявляє до них доброту.

Чи траплялося вам таке? Чи можете ви пригадати випадок, коли незнайома людина була доброю до вас? Як ви реагували на це?

У той час як людині властиво бути егоцентричною, Біблія говорить, що ми повинні бути безкорисливими та любити не тільки своїх ближніх, але й ворогів, так само, як це робив Ісус Христос (Див. Матвія 22:37-39, Матвія 5:43-47, Филип'ян 2:3-4).

В Євангелії від Луки 10, знавець релігійного права запитує Ісуса: «Хто мій ближній?».
У відповідь на це запитання Ісус розповідає притчу про доброго самарянина (Від Луки 10:30-37). У цій притчі на єврея нападають розбійники і залишають помирати. Священик і служитель храму бачать, що єврей потребує допомоги, але вирішують не допомагати йому. Людина, яка зупиняється, щоб надати допомогу постраждалому – це самарянин. Той, хто був маргіналізованим і на кого дивилися зверхньо, особливо лідери релігійного закону. Самарянин вирішив не зважати на відмінності та поставитися до єврея зі співчуттям і милосердям.

«Кого з цих трьох ти вважаєш ближнім тому, хто попався розбійникам?
Він відповів: Того, хто змилосердився над ним! Тож сказав йому Ісус: Іди й ти чини так само» (Луки 10:36-37).

Ісус чітко сказав, що ми маємо любити Бога всім своїм серцем, душею, розумом і силою, й один зі способів зробити це – любити людей, яких Бог поміщає на нашому шляху, незалежно від того, чи знаємо ми їх особисто або ж ні. Ставлення до інших людей з милосердям і добротою випливає з серця, що було по-справжньому змінено любов'ю Христа і Його жертвою на хресті. Біблія чітко говорить, що ми будемо нести відповідальність за те, як ми ставилися до інших людей. (Див. Матвія 25:34-46)

Коли ми відкриваємо очі та серце для всіх без винятку, хто нас оточує, ми маємо реальну можливість не тільки бути світлом у темряві, але й руками та ногами Ісуса для тих, хто Його найбільше потребує.

До кого ви можете бути співчутливими та милосердними сьогодні?

Молімося разом:
Господи, відкрий мої очі та моє серце для людей, яких Ти поставив на моєму шляху. Людей, які потребують надії та знають, хто Ти є. Допоможи мені показати їм свою любов і милосердя. Допоможи мені виявляти до них таку ж любов, співчуття і милосердя, як і Ти виявляєш до нас. Допоможи мені бути Твоїми руками та ногами й нести правду і світло Євангелія туди, де цього потребують. В ім'я Ісуса, амінь.

Джессіка Тід

Потребуєте молитовної підтримки?
Звʼяжіться з нами!