П'ять різдвяних історій для читання у родинному колі

Період зимових дитячих канікул — чудовий час для сімейного спілкування або усамітнення за улюбленими заняттями. І ніщо краще не створює атмосферу свята, ніж відмінна історія!

Пропонуємо вам невелику добірку оповідань, які ви можете прочитати в цей дивовижний зимовий період всією сім'єю.

Лускунчик і мишачий король

Всесвітньо відома, сама різдвяна казка Ернста Теодора Амадея Гофмана (1776-1825).

За сюжетом цієї казки знімали фільми, ставили вистави, створювали мультфільми. Але найвідомішим і найбільш ефектним використанням цієї історії став балет Чайковського «Лускунчик».

Казка розповідає про дівчинку і її іграшки, які ожили, а ще про неймовірний зцілюючий вплив любові на людську душу. Тільки любов перетворить німу дерев'яну ляльку на прекрасного принца і приведе його рятівницю у казковий цукерковий світ.

О. Генрі «Дари волхвів»

«Всього один долар вісімдесят сім центів на подарунок чоловікові на Різдво! І тоді Делла зважилася розлучитися зі своїм найголовнішим скарбом...»

Це оповідання про двох «нерозумних дітей», які щиро кохають одне одного та тому пожертвували одне для одного найдорожчими речами, що мали. Ця історія надихає читачів вже більше століття. Багато хто знає цю розповідь практично напам'ять, і все одно рік від року згадує цей сюжет у переддень Різдва. Назва оповідання пов'язана з євангельським сказанням про дари, що волхви принесли новонародженому немовляті — Христу. І вона нагадує, що яким би бідним ти не був, любов зробить тебе і багатим, і щасливим.

Сьюзан Войцеховски «Різдвяне диво містера Тумі»

Джонатан Тумі — різьбяр по дереву. Він втратив дружину і сина, після чого йому важко радіти життю. Переломним моментом історії є знайомство з вдовою і її маленьким сином. Вони рятують його від скорботи, повертають до життя і стають його особистим різдвяним Дивом, яке так потрібно кожному з нас.

Гуннар Гуннарссон «Адвент. Повість про доброго пастуха»

Щороку на початку Адвенту (періоду очікування Різдва) вже немолодий Бенедикт вирушає в гори збирати овець, щоб врятувати їх від загибелі. Допомагають йому вірний пес Лев і баран-ватажок Залізяка. На цей раз їм доведеться боротися у засніжених горах не тільки за чужі, а ще й за власні життя.

Гуннар Гуннарссон (1889-1975) — один з найвідоміших ісландців. Його ім’я у числі найбільш популярних письменників Данії і Німеччини, він чотири рази номінований на Нобелівську премію з літератури.

В основі повісті «Адвент» реальні події: 10 грудня 1925 року на північному сході Ісландії група чоловіків відправилася в гори у пошуках заблукалих овець. Серед них був Бенедикт Сігурйонссон на прізвисько «Гірський Бенсі». Всі, крім нього, повернулися з вівцями вже 13 грудня, але Бенсі продовжував збирати овець і коней і з'явився лише після сніжної бурі на другий день Різдва.

«Адвент» був опублікований у 1936 р. Завдяки незвичайному сюжету і християнському духу повість швидко стала популярною. Вона перекладена багатьма мовами й досі перевидається. Для багатьох читання «Адвента» стало доброю передріздвяною традицією.

Чарльз Діккенс «Різдвяні історії»

Визнаний у всьому світі класичний збірник святкових казок, задуманий автором як соціальна проповідь.

У лютому 1843 року економіст і представник прогресивної англійської інтелігенції, член урядової комісії з питань дитячої праці Саутвуд Сміт попросив популярного письменника Чарльза Діккенса виступити у пресі за проведення закону про обмеження робочого дня на заводах і фабриках. Діккенс подумав і повідомив Сміту, що напише цикл різдвяних оповідань, у яких він викриватиме пороки панівних класів. Адже Різдво — це улюблене всіма свято і час примирення ворогів і встановлення миру. Відтоці ці історії вплинули на кілька поколінь та продовжують прищеплювати високі моральні стандарти дітям й підліткам у всіх кінцях землі. 

Клайв Стейплз Льюїс «Лев, Чаклунка і Платтяна шафа»

На початку Другої Світової Війни в 1939 році дітей евакуювали з Лондона, щоб не наражати їх на небезпеку повітряних нальотів нацистів. Так три дівчинки — Маргарет, Мері і Кетрін — оселилися у будинку Клайва Льюїса, що знаходився в трьох милях від Оксфорда. Вже за кілька місяців Льюїс почав писати історію про чотирьох дітей сім'ї Певенсі (Пітер, Едмунд, Сьюзан і Люсі), які приїхали у будинок старого професора, рятуючись від бомбардувань.

В один з дощових днів Люсі знаходить шафу в одній з кімнат. У ній вона виявляє прохід в інший світ — Нарнію. У цій країні дітям належить битися зі злою Чаклункою, яка скувала Нарнію вічною зимою, пройти через зраду і зустрітися з Великим Львом Асланом.

«Лев, Чаклунка і Платтяна шафа» була видана в 1950 році. Це перша книга циклу «Хронік Нарнії», але друга по внутрішній хронології.

Щиро зичимо щастя та казкових сюжетів у житті!