Дослідження серця

«Тож і ми, мавши навколо себе велику таку хмару свідків, скиньмо всякий тягар та гріх, що обплутує нас, та й біжім з терпеливістю до боротьби, яка перед нами» (До Євреїв 12:1)

Підбивання підсумків

З першого погляду може здатися незрозумілим, як цей вірш з Писання застосувати в контексті здоров'я серця, але потерпіть мене...

Під час самоізоляції від коронавирусу рівень моєї фізичної активності дещо знизився, а разом з ним і мої звички в їжі змінилися. Перекуси і вибір нездорової їжі також стали звичним явищем... Кінцевий результат визначити неважко...

Зі збільшенням маси тіла і зниженням рівня фізичної активності я гостро усвідомила стан здоров'я свого серця. Щоразу, коли я підіймалася крутими сходами, у мене сковувало дихання. Я розуміла, що перебуваю не у кращій формі, і потрібно щось зробити більше, щоб захистити серце.

Прийшов час перевірити серце

Тепер, коли я пройшла перевірку серця в фізичному плані, цей також змусило мене задуматися про здоров'я мого серця в духовній сфері.

Що такого ховається у моєму серці, що в довгостроковій перспективі може поставити під загрозу його здоров'я? Який «тягар» може стримувати мене на моєму шляху (змаганні), як це сказано в наведеному вище уривку? Який гріх вводить мене у оману?

Це все впливає на стан серця і міру повноти життя, заради якої Ісус помер за нас.

Тому, прийшов час перевірити серце.

Отже, що ховається в моєму серці, що в довгостроковій перспективі може поставити під загрозу його здоров'я?

Непрощення

Тяжкість, що у першу чергу може сповільнити нас — це непрощення й  образа.

Я завжди думаю про непрощення як про темний клубок недружніх думок, що росте і захоплює все нові території, харчуючись нашим небажанням прощати. Якщо його не зупинити, то непрощення швидко стає неконтрольованою масою, що поглине все наше життя.

Гіркота

Дуже легко побачити чийсь проступок — серйозний чи дрібний — і дозволити враженню від нього перерости у дещо неприємне. Нам слід навчитися розпізнавати, коли ми ображені, і зупиняти гіркоту, прощаючи.

Річ у тому, що ніхто з нас не ідеальний. Нам, звичайно, може подобатися думати, що ми б ніколи не заподіяли нікому шкоди і не зробили того, чи хтось інший поранив нас. Але, правда в тому, що абсолютно всі згрішили і позбавлені слави Божої.

Ісус дуже ясно говорить про прощення або його відсутність: «А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших» (Від Матвія 6:15)

Виглядає дуже контрастно, чи не так?

Тож, у наших інтересах усунути причину образи й пробачити. Це допомагає зберегти здоров'я серця.

Таємний гріх

Знаєте, чому я окремо розглядаю таємний гріх? Тому що саме цим гріхом найлегше себе обдурити.

Таємний гріх — це те, що ми робимо, коли нікого немає поруч, коли ніхто не дивиться і не знає про те, що відбувається. Таємні гріховні вчинки — це ракові пухлини, що можуть роз'їдати кістки і залишати нас порожніми всередині.

Слово «гріх» отримало погану репутацію у суспільстві. У ньому є осудливий відтінок, що змушує людей відгортатися, як тільки-но вони почують це слово. Але «гріх» просто означає наступне: «порушення Божественного закону».

Підемо глибше. Що таке «злочин»? Якщо подивитися визначення, то це вчинок, що порушує «закон, наказ, моральний кодекс».

У цих обох визначеннях згадується закон. Чи вірите ви в Бога, Ісуса і Святого Духа або не вірите, все одно є закон — правила, яких ми маємо дотримуватися на цій землі. Також є моральний кодекс, який встановлений, щоб захистити нас і інших людей і допомогти нам жити добре.

Все, що виходить за рамки закону, громадського морального кодексу або закону Божого (якщо ви вірите в Ісуса) може завдати шкоди вам і іншим людям. Ви знаєте, що таке порушення закону, тому що це те, що ви робите потай. Це те, про що ви знаєте в глибині душі, що це не найкращий вибір для вас.

Це питання, яке потребує вирішення, щоб ви стали вільними.

«Христос для волі нас визволив. Тож стійте в ній та не піддавайтеся знову в ярмо рабства!» (До Галатів 5:1)

Біжить своє змагання

Непрощення і таємний гріх — це всього лише два фактори, що можуть стримувати серце на шляху і впливати на його здоров'я. Цих факторів всередені серця у підсумку може бути навіть більше, ніж самого закону (Божого).

  • Так, чому б не знайти час сьогодні, щоб помолитися про це?
  • Можливо, слід зробити це просто зараз?

Просіть Бога відкрити кожну область вашого серця, яка Йому не подобається і завдає шкоди вам. Запевняю вас, здорове серце — і фізичне, і духовне — гарантує, що ми зможемо витримати змагання і пройти належний нам шлях до кінця.

Коли ви востаннє досліджували своє серце?

Charmain Hibberd,
CBN Europe