Як я усвідомив справжню силу Різдва

А ви знали, що Різдво відзначається з 336 року — часу правління першого християнського імператора Костянтина? Але сьогодні послання Різдва може стати настільки звичним, що втрачає для нас будь-який сенс і викликає якщо не бажання його відкинути, то вже точно самозаспокоєння...

Коли ми занадто звикаємо до будь-чого, то легко можемо забути про цінність цього для нас. Банальний приклад: як тільки у мене з'являються нові окуляри, я дуже обережний з ними. Я знімаю їх дуже обережно. Дбайливо протираю спеціальною ганчірочкою і засвідчується, що лінзи добре очищені, ховаю під час занять спортом ... Але ось проходить кілька місяців, і я вже за звичкою закидаю їх на тумбочку. Скло окулярів ніхто не протирає. Так, я недбало ставлюся до окулярів — хоча вони мені потрібні, і вони все ще варті коштів, що я витратив на їх придбання.

У цьому є небезпека, чи не так? Ми переходимо від турботи про що-небудь до самозаспокоєння і, нарешті, до недбалості. Було б непогано змінити ставлення до окулярів, але як щодо того, щоб зробити це і у сфері взаємин? Адже це зниження цінності (знецінення) може відбитися на нашому шлюбі, батьківських обов'язках і відносинах з Богом. Це тонкий, проте слизький шлях, що веде донизу.

З Різдвом таке теж буває. Те, що починалося як «Радість велика для всіх людей» (Луки 2:10) стає «О ні, знову?!». Дивне Дитя Еммануїл («Бог буквально тут, з нами»), стає тим, до чого ми звикаємо (!), А потім, в решті решт, чимось, на що ми навіть скаржимося.

Мені не треба вигадувати щось нове і особливе, щоб сказати сьогодні про Різдво, тому що сила Різдва полягає в тому, що воно нам знайоме.

Я довго думав, що нового сьогодні я можу сказати про Різдво. Але потім дещо зрозумів. Краса і сила Різдва полягає у тому, що Різдво — це не новина. Всі ми знаємо, що відбувається у грудні, будь-яка людина знає, що таке Різдво, і що саме святкується 25-го грудня (або 7 січня). Багато з нас сиділи на незліченних різдвяних богослужіннях і чули десятки різдвяних послань.

Мені не треба придумувати щось нове і особливе, щоб сказати про Різдво, тому що сила полягає в тому, що Різдво нам знайоме. Наш світ з кожним днем ​​все більше наповнюється невизначеністю, він нестабільний і тривожний, проте послідовні моменти Різдва мають заземлювальну силу для нас, і не в останню чергу через різдвяне послання. Немовля народилося. Спаситель тут. План виконується, спасіння вже у дорозі!

Анонси Різдва сьогодні не застаріли і не потребують оновлення. Вони можуть бути знайомі, але ми не можемо обійти їх увагою, тому що вони — надія світу.

Нам потрібно почути, що мир можливий. Що єднання з Богом реально, тому що Ісус прийшов. Світ з нашими ближніми може бути відновлений, бо Ісус народився.

Кожному з нас треба почути, що Бог не забув нас і не залишив напризволяще. Різдво — час згадувати і радіти. Ісус увірвався в наше існування, народився в хліві. Спасіння тут, тому що Він прийшов!

Нам потрібно почути це послання радості. Оскільки депресія і тривога охоплюють народи, то радісна пісня янголів повинна чутися з наших вуст. Радість світу, тому що Ісус прийшов.

Нам потрібно почути послання надії. Протягом усього дня нас завалюють повідомленнями, і більшість з них — погані новини. Наші стрічки в соціальних мережах — живильне середовище для заздрощів, поганих новин і розбіжностей. Але єдність можлива, тому що Ісус прийшов.

Нам потрібно почути, що Бог не забув нас і не залишив напризволяще.

У цьому році і щороку у нас є шанс і вибір. Ми можемо швидко зрозуміти істинне значення Різдва, одночасно займаючись незліченними і необхідними справами. Можемо піти на різдвяні служби, співати знайомі пісні і слухати знайомі проповіді. Ми можемо насолоджуватися безліччю радощів різдвяного сезону: їжею, дружбою, сім'єю, запахом кориці, сезонними напоями та фантастичною програмою телепередач. Ці речі хороші. Але ми також можемо дозволити Різдву стати часом, що нас заспокоює. Часом, який дає все потрібне, щоб позбутися важких миттєвостей 2020 року. Часом, що дасть нам надію і радість на 2021 рік.

 

Фінн Шерідан, CBN Europe