Як допомогти своїм дітям бути сіллю та світлом

Нас оточує світ, у якому моральні абсолюти відсутні, а істина відносна. Тут складно бути сіллю та світлом. Це важко навіть нам — дорослим. Що вже говорити про дітей?

Апостол Павло писав: «І не пристосовуйтеся до цього віку, але змінюйтеся оновленням [вашого] розуму, щоб ви пізнавали, що є Божа воля: добре, приємне і досконале» (Римлянам 12:2)

Жоден з нас не ізольований від соціуму, і діти не є виключенням. Звісно, як мати, я хочу, щоб у моїх дітей були друзі з різних середовищ. Хочу аби мої діти мали змогу «світити» для них своїм християнським світоглядом та позитивно впливати на їх життя. Та сказати таке набагато легше, ніж цього досягти. 

Тож, 

  • Як навчити дітей мати невіруючих друзів та бути сіллю і світлом для них? 
  • Як зробити так, щоб таке спілкування не зашкодило стандартам та цінностям моїх дітей?

Ось, що здається мені слушною порадою:

По-перше, ви повинні знати своїх дітей. Кожного особисто. Є діти впевнені у собі, сильні характери та особистості — вони можуть залишатися лідерами у різному оточенні. Та є діти, які не готові до цього. Та у будь-якій ситуації, саме ви можете підтримати добрі прагнення своїх синів та дочок.

Говоріть дітям правду. Не бійтеся відвертості! 

Можете повести розмову таким чином: 

  • Бути світлом важко. Це не легко і нам, дорослим. Але ви повинні бути сильними та непохитними у своїй вірі та цінностях. 
  • Відстоювання близьких тобі цінностей може призвести до самотності. Бог не обіцяє, що ти станеш найпопулярнішою людиною в школі, але тебе поважатимуть інші, і ти сам себе будеш поважати.
  • Краще будувати відносини с декількома справжніми друзями, ніж мати багато несправжніх (до речі, це також стосується і нас, дорослих!)
  • Всі ми були грішні, та нас врятувала Божа любов і благодать. То ж, люби інших людей, не засуджуй. Поширюй Божу любов. Прощай!

Говорячи правильні слова, знайте, що діти беруть приклад не зі слів, а з вашої поведінки. Тому, не ховайте себе справжнього. Вони мають бачити вас такими, як ви є. 

Будьте добрим прикладом для своїх дітей. Скільки б їм не було років, вони постійно спостерігають за вами і навчаються у вас. Пам’ятайте про це! 

Найголовніше передається у повсякденному житті і у буденному спілкуванні. То ж, будьте щирими з тими, хто оточує вас!

Будьте відкритими у спілкуванні, не вдягайте маску супергероя, будьте реальною людиною — зі своїми перемогами і поразками. Поділіться з дітьми історією своєї боротьби з минулого та сьогодення.

Моліться! Моліться за дітей і з ними. Моліться за їх друзів. Навчайте дітей відкривати своє життя Небесному Батьку.

Діти лише подорожують нашим життям. Їх виховання — це привілей. Довіряйте їх виховання Небесному Батькові!

З любов'ю для CBN Ukraine,
Ольга Литвиненко