Як долати депресію: уроки царя Давида

Чи можуть християни страждати від депресії? Депресія — це гріх чи ні? Як боротися з депресією християнину? Іноді ці питання можна почути вголос, та частіше їх озвучують подумки. Заперечувати факт, що християни часто переживають стан депресії, не можна. Говорити про це теж потрібно. Біблія описує людей, які страждали від депресії, і одним з них був цар Давид. 

Давайте разом подивимося, як Давид боровся з тим, від чого сьогодні страждає так багато людей.

Виявляється, від депресії страждають навіть царі. А Давид був не просто правителем, він був «людиною по серцю Божому» (Дії 13:22). Найбільш прославлений герой Ізраїлю — вбивця велетня — і все ж ми читаємо про людину, яка неодноразово переживала депресивні стани. Якщо ви коли-небудь переживали депресію, вам знайомі ці симптоми: апатія і слабкість, нескінченні дні, безсонні ночі, сльози, нав'язливе почуття страху та оніміння почуттів. Читаючи Псалми, ви побачите, що у Давида всі ці симптоми були. Але є і дещо дивовижне: навіть у розпалі депресії Давид міг співати хвалу Богу.

Подивимося на те, як Давид справлявся зі своєю душею. 

Як він боровся з депресією?

Урок 1. Говоріть зі своєю душею

«Чого, душе моя, ти сумуєш, і чого ти в мені непокоїшся? Май надію на Бога, бо я Йому буду ще дякувати за спасіння Його!» (Псалми 41:6)

Відчуваючи смуток, Давид неодноразово говорить зі своєю душею. Він каже їй на Кого слід покладатися і у Кому мати надію. Так, наша душа може відчувати смуток та тугу — переживати депресивні почуття. Але ми так само можемо сказати, їй на Кого покладатися у важкі часи!

Урок 2. Знайте, у Кому ваш спокій

«Тільки від Бога чекай у мовчанні (тільки у Бозі спокій моєї душі), о душе моя, від Нього спасіння моє! Тільки Він моя скеля й спасіння моє, Він твердиня моя, тому не захитаюся дуже!» (Псалми 61:2,3) 

По Псалмах видно, що цар Давид багато разів втрачав спокій, але завжди знав де цей спокій шукати і від Кого очікувати спасіння.

Урок 3. Благословляйте Господа, не забувайте Його доброту

«Благослови, душе моя, Господа, і все нутро моє святе Ймення Його! Благослови, душе моя, Господа, і не забувай за всі добродійства Його! Всі провини Твої Він прощає, всі недуги твої вздоровляє. Від могили життя твоє Він визволяє, Він милістю та милосердям тебе коронує. Він бажання твоє насичає добром, відновиться, мов той орел, твоя юність!» (Псалми 102:1-5)

Не важливо, в якому стані був Давид, він завжди прославляв та благословляв Бога! Ми бачимо це, читаючи його псалми. Коли ми починаємо згадувати все добре, що Бог робив у нашому житті, коли славимо Бога за Його велич, за те, Хто Він є — депресія відступає.

Цим урокам ми можемо навчитися у Давида. Але Давид жив ще до народження Ісуса, і не знав Христа. Ми ж сьогодні знаємо, що Ісус все «звершив» на хресті. У нас є Дух Святий, який вчив Давида, Він так само сьогодні вчить і нас. Дух Святий не просто вчить, Він живе в нас! Тому я хочу розповісти про ще один урок — від апостола Павла.

«Через те ми відваги не тратимо, бо хоч нищиться зовнішній наш чоловік, зате день-у-день відновляється внутрішній. Бо теперішнє легке наше горе достачає для нас у безмірнім багатстві славу вічної ваги, коли ми не дивимося на видиме, а на невидиме. Бо видиме дочасне, невидиме ж вічне!» (2 до Коринтян 4:16-18)

Не засмучуйтесь! Завжди пам'ятайте, хто ви є у Христі. Оточуйте себе людьми, які без засуджень зможуть нагадати вам про те, що ви — «нове творіння». Дивіться на невидиме, в якому ми царі і священики, діти Великого Бога і Його спадкоємці. 

Не забувайте, що Христос зміцнює вас, і у Христі ви можете все — навіть подолати депресію!

 

З любов’ю для CBN Ukraine, 
Ольга Литвиненко