Осіння депресія: як пережити сезонну нудьгу і почати знову радіти життю

...Краплі холодного дощу залітають за комір разом з гострими поривами вітру... У сірих калюжах метушаться тіні дерев, а пріле листя купами лежить під ногами... Осінь, просто осінь...

Для багатьох людей осінь — час душевної нудьги і меланхолії. Як боротися з сезонними коливаннями настроїв і як дожити до весни, не розгубивши радості, пояснює психолог Оксана Вотум.

Чому смуток приходить восени?

У сонячний день, коли осінь ще яскрава і красива, люди не згадують про депресію. Вона наздоганяє трохи пізніше. Найскладніший період — листопад.

Раніше люди жили циклами природи і не думали про те, що у них депресія. Восени закінчувалися всі роботи на полі і городі, люди заспокоювалися, відпочивали. І це було нормально. А у сучасному світі ми навіть не розрізняємо пір року — живемо приблизно в одному і тому ж темпі весь час.

Мало того, осінь — це передноворічний період, і в бізнесі він дуже жорсткий. Це дуже тисне психологічно, у людей з'являється дисбаланс між тим, що підказує природа і внутрішнім тиском. Звичайно, він призводить до хворобливих станів психіки.

Сезонні переживання людини дуже залежать від її психотипу і емоційних здібностей. Люди з тонкими психологічними бар'єрами — емоційні, чутливі — схильні до пригніченого стану набагато більше.

«Хандра» або депресія?

«Осіння хандра» і «осіння депресія» — це стани, що варто розрізняти.

Хандра (нудьга) — це стан, з якого ти одразу виходиш, як тільки зникають зовнішні обтяжливі обставини. Ти понудьгува, якщо треба — поплакав, фільми сумні подивився, і пішов далі. А депресія — це коли, скільки б ти не спав або не відпочивав, все одно почуваєшся втомленим. Трапляються безсоння і порушення травлення — коли тобі все одно, їв ти чи ні, і все одно, що ти їси. Крім того, з'являються емоційні порушення, коли навіть радісні події не тішать. У стані депресії у людини немає сил жити. Це психологічне захворювання, яке легко не проходить, і емоції тут повинні насторожити.

Я б рекомендувала у час осінньої хандри час більше часу проводити наодинці з собою. Читати книги і переосмислювати деякі речі з розумінням, що як тільки прийде грудень, це все минеться. Це допомагає впоратися з депресивними думками, які все одно приходять.

Кияни радять, що робити, щоб подолати осінню нудьгу:

Чоловік і жінка переживають сезонні настрої по-різному. Все-таки жінка більш соціально залежна, і вона долає себе заради соціуму, а якщо чоловік йде в депресію, то всім іншим погано.

Буває, людина дуже довго перебуває в депресивному стані — особливо якщо у колі сім'ї її підстраховують і шкодують. Щоб їй реально допомогти, потрібно дати зрозуміти, що впоратися з власною депресією — це її/його зона відповідальності. Особливо це стосується чоловіків. Коли людина розуміє, що тут все-таки «щось не те», то починає шукати вихід. І він може бути дуже різним, проте людина починає рухатися в напрямку, що допоможе розібратися з проблемою. Йде до людей або звертається до Бога.

Людині потрібно зрозуміти, що найбільша цінність, яку вона має — це вона сама. Тоді вона починає переосмислювати, наскільки правильно те, куди ця цінність витрачається. І, мені здається, що саме це дає сили для змін.

Три кроки до радості під час дощу

  • Перше: якщо тобі погано, не соромся про це сказати. Шукай допомогу всюди, де ти можеш її знайти.
  • Друге: пам'ятай, що цінність твого життя — це найважливіше, що ти маєш. У тебе нічого ціннішого на цій землі немає! І за цю цінність тільки ти несеш відповідальність!
  • І третє: зрозумій, що тільки ти відповідальний за те, що з тобою відбувається. Потрібно все-таки перемагати такі стани, не давати їм можливість собою керувати, а самому тримати їх під своїм контролем.

 

Стаття заснована на інтерв'ю в програмі «Клуб LIFE»
Дивіться повністю