Челендж від «Суперкниги»: зробіть своє батьківство досконалим!

«Токсичні батьки» — це характеристика батьків, які роблять помилки у своєму ставленні до власної дитини. Це певні неправильні моделі поведінки, що можуть з першого погляду виглядати добрими, але насправді обов’язково дадуть негативні плоди у майбутньому. 

«Суперкнига» пропонує простий тест-перевірку себе на батьківську «токсичність». А також, незалежно від результатів, запрошуємо взяти участь у 5-денному челенджі, що допоможе вам удосконалити своє батьківство і стати супергероєм в очах ваших дітей!

Почнемо?

У першу чергу, перевірте себе. Ось список основних характеристик «токсичних» батьків — це ознаки неправильної поведінки батьків і матерів. Краще так не робити, то така батьківська поведінка у майбутньому обов'язково відіб'ється не найкращим чином на характері дитини.

1) «Їжакові рукавиці всьому голова»

Деякі батьки впевнені, що надмірна суворість — найкраща гарантія швидкого і ефективного виховання. Можливо, ви теж впевнені, що строгість — запорука того, що повнолітня дитина буде в змозі про себе подбати. Але насправді, дитина, яку ростили у суворості, втрачає впевненість у собі. Після кожної життєвої невдачі вона буде відчувати глибоке почуття провини і провалу.

Що слід робити? Забезпечте дитину підтримкою і почуттям безпеки зараз, і це допоможе їй бути успішною у подальшому житті!

2) «Критика, критика і ще раз критика!»

Звичайно, час від часу без цього не обійтися. Критика потрібна, щоб дитина навчилася робити якісь речі правильно. Але «токсичний» батько чи мати впадає у крайнощі і піддає будь-які вчинки дитини нищівній критиці. Такою поведінкою він або вона прирікає дитину стати ще більш різким критиком у дорослому житті.

3) Жарти «з перчинкою»

Почуття гумору — життєво необхідна навичка для сімейного життя, і навряд чи знайдеться батько чи мати, який жодного разу не жартував над своєю дитиною. Але якщо це жарти жорсткі («приколи»), і до того ж входять у звичку — це може стати серйозною проблемою. Батькам варто припинити це! Ваша дочка чи ваш син не повинен терпіти приниження лише тому, що вам подобається, наприклад, жартувати про її/його зріст або вагу.

4) «Почуття батьків понад усе»

Деякі батьки переконані, що в сімейних справах в першу чергу повинні враховуватися саме їх почуття. Змушені розчарувати вас! Це дуже застарілий спосіб мислення, і він заважає формуванню позитивних стосунків у сім'ї.

Насправді почуття кожного члена сім'ї важливі. Звичайно, батьки приймають остаточні рішення — від меню на вечерю до планів на літо — але вони повинні звертати увагу і на бажання дітей.

5) «Страх загартовує!»

На жаль, ця ідея поширена в багатьох сім'ях. Але у Біблії написано, що в у любові немає страху — не забувайте про це!

Деякі люди намагаються домогтися поваги за допомогою страху, але страх і повага не йдуть рука об руку! Насправді стати щасливими дорослими набагато більше шансів у дітей, які постійно відчувають любов і підтримку! І навпаки, діти, яким їх власні батьки постійно погрожують, будуть відчувати тривогу і не матимуть бажання спілкуватися з ними навіть у дорослому віці.

«Корона для старших онуки, а пишнота дітей їхні батьки» (Притчі 17:6)

Ну що, знайшли те, що варто виправити у своїх стосунках з дітьми? Приймайте челендж!

Кожен батько чи мати без виключень робить помилки. Хтось міг бути вчора занадто нестриманим у своїх реакціях на поведінку дитини, і сьогодні шкодує про це. Можливо, варто було не кричати на малюка, а докладно пояснити причину, чому не потрібно так себе поводити? Або ви відчуваєте провину, що постійно зайняті, мало берете участь в житті дитини? Можливо, навіть на дитячі поробки і подарунки реагуєте тільки сухим «угу»?

Челендж, який пропонує «Суперкнига» — це чудова можливість подивитися на виховання своїх дітей під новим ракурсом, виправити деякі моменти і навчитися реагувати на вчинки дітей не так трагічно, як раніше. Ми не просимо нічого знімати на відео, обливатися крижаною водою і робити щось подібне. Ви самі встановлюєте собі терміни і контролюєте виконання завдань — постійно відчуваючи, як цей челендж трансформує вас як батька чи мати.

Готові?

Починаймо!

ДЕНЬ 1: ПОСМІХАЙТЕСЯ

Нічого складного! Але як тільки ваш погляд зустрінеться з поглядом дитини, просто посміхніться їй. Нехай ваша посмішка починає і супроводжує її день!

ДЕНЬ 2: ГОВОРИТЬ М'ЯКО

Галасливі діти — це нормально. Але навіть коли від звуків дитячої метушні закладає вуха, ваш голос повинен залишатися тихим. Усі прохання і зауваження промовляйте впевнено і спокійно, і, якщо витримаєте спокусу підвищити голос, то здивуєтеся результатам.

ДЕНЬ 3: ВИСЛОВЛЮЙТЕСЯ ЧІТКО

Хочете про щось попросити дитину? Намагайтеся знайти якомога зрозумілі їй слова. Так ви заощадите час (і нерви).

ДЕНЬ 4: ПРОСІТЬ ПРО ДОПОМОГУ

Для дітей неочевидно, що ви очікуєте допомоги від них, але вони щиро радіють, коли їм доручають дорослі завдання. Тому не чекайте допомоги — просіть її.

Можете підігріти інтерес: обмежте час на виконання завдань або пронумеруйте завдання і разом з дитиною розставте їх у пріоритетному порядку. 

ДЕНЬ 5: ЗОСЕРЕДЬТЕСЯ НА МАЙБУТНЬОМУ ДИТИНИ

Ні, цей пункт не означає, що вам треба самим вирішити, ким має бути ваша дитина у майбутньому, проте ви можете їй/йому допомогти знайти свій унікальний шлях. Виділить хвилинку у своєму напруженому графіку та випишіть на листочок сильні і слабкі якості вашої дитини. Подумайте, як допомогти розвивати сильні сторони і як попрацювати над слабкими. Якщо дитина достатньо доросла, обговоріть свої роздуми з нею і складіть спільний план дій.

Наприклад, ви бачите, що дитина не має друзів — подумайте, що цьому заважає. Чи знає ваша дитина, як побудувати розмову? Якщо вона просто не вміє цього робити, дайте їй завдання на прогулянці знайомитися мінімум з однією дитиною.

Сміливо приступайте до челенджу! Виконуйте завдання і обов’язково знайдіть можливість розказати нам про результати!

Нехай ваші взаємини з дітьми будуть сповнені любові і взаємоповаги!

«Діти спадщина Господнє, плід утроби нагорода! Як стріли в руках того велетня, так і сини молоді: блаженний той муж, що сагайдака свого ними наповнив, не будуть такі посоромлені, коли в брамі вони говоритимуть із ворогами!» (Псалом 126:3-5)

Джерело