7 стадій розвитку взаємовідносин: від кохання до… справжньої любові!

Кожне подружжя унікальне, проте, спостерігаючи за розвитком відносин у міцних і люблячих сім’ях, психологи виділили певні періоди, які проходили всі ці пари. В якомусь сенсі, це сім стадій розвитку любові — від палкої закоханості до справжнього посвячення себе коханій людині.

1. Закоханість

Якщо вам здається, що зірки на небі вишикувалися в ряд, дощі шумлять лише для вас, а від простих дотиків рук розсипаються іскри... вітаємо! Ви закохалися!

Закоханість — найбільш розповсюджений початок романтичних стосунків. Ви зачаровані один одним, занурені у пристрасть і палкі почуття. Цей період триває приблизно від трьох місяців до двох років, і його інтенсивність і тривалість безпосередньо залежить від гормонального фону.

2. Звикання

Будь-які стосунки рано чи пізно досягають піку і починають набридати. Якщо вам стає нудно наодинці, то ласкаво просимо до етапу насичення! Це природний процес, але знайте, що ваші відносини просто зараз зазнають небезпеки — ще трохи, і ви досягнете етапу сварок і пересичення один одним. А у цю мить все нагадує погоду перед грозою: здається, що все спокійно, та в повітрі пахне бурею і конфліктами...

3. Сварки

Вас дратує все, що колись приваблювало у вашій коханій «половинці». Вам все важче стримувати накопичене невдоволення... Конфлікт давно назрів і, нарешті, відкрито проявляється... Бережіться, хто може!

Це період, коли пара робить вибір або розлучитися, або розібратися з конфліктами і продовжувати бути разом. На цій стадії часто люди розходяться в надії, що з іншим партнером їм пощастить більше. Але, як правило, потрапляють в таку саму ситуацію. Проте, якщо пара робить вибір йти далі разом, то зазвичай поглиблює взаємини і переходить до наступного етапу.

4. Терпіння

Момент нового витка взаємин і нових відкриттів один в одному. В першу чергу, на цій стадії пара приходить до розуміння, що перемогти конфлікт можна тільки терпінням.

Один з найбільш ймовірних сценаріїв розвитку відносин у цьому періоді: етап сварок проходить, почуття як ніби оновлюються. Починається новий виток: знову закоханість, звикання, сварки, терпіння і... знов новий виток.

Є й відмінності: як правило, на цьому етапі цикли «закоханість — звикання — сварки — терпіння» стають більш тривалими. Партнери вже знають, що сварки — це всього лише певний період. Перебуваючи на цьому етапі, розлучаються пари які витрачають ресурс терпіння. Але зазвичай у пари з'являється бажання знайти справжню стійку платформу гармонійних відносин. У цьому випадку вони можуть піднятися на наступний щабель.

5. Служіння

Це все ті ж самі закохані, що були під час першого побачення, але тепер у них кардинально інший підхід до розвитку відносин. По суті, тільки з цього етапу ми починаємо наближатися до поняття «любов». На всіх попередніх стадіях мотиви обох людей в парі були досить егоцентричні, а тут вперше з'являється ідея служити партнеру, діяти для його блага і задоволення.

6. Дружба

На попередньому етапі — служіння один одному — відносини зміцнювалися і поглиблювалися. Накопичився «банк» довіри і вдячності. Це і дає можливість стати щирими і вірними друзями один одному.

Що може бути ще глибше?

7. ЛЮБОВ!

Дослідники говорять, що шлях до цього етапу посідає 12 і більше років.

Закохавшись одне в одного, навчившись вирішувати конфлікти і зробивши (можливо, неодноразово) вибір на користь розвитку відносин, пара нарешті отримує заслужену нагороду! В кінці довгого і складного шляху люблячі люди приходять до справжнього кохання. Це та любов, яка не припиняється і не слабшає з часом, а тільки зростає.

Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,
не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,
не радіє з неправди, але тішиться правдою,
усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!
Ніколи любов не перестає!
(1 до Коринтян 13: 4-8)