Прифронтове щастя — піти до школи. Ще й з ранцем, повним зошитів!

Можливо, глибину цієї історії зрозуміє не кожен житель мирних міст. Та для дівчинки, яка все життя живе під обстрілами і у фінансовій скруті, сталося справжнє диво. У цьому році 6-річна Тома з Мар'їнки піде у перший клас з новим шкільним рюкзаком і повним комплектом канцелярського приладдя! Для неї це не просто дуже потрібний і своєчасний подарунок, але і можливість безперешкодно відвідувати школу.

Тома народилася під час війни, і війна її вже поранила. Кілька років тому Тому і її сестру Аню зачепив снаряд, і те, що обидві сьогодні живі — справжнє диво. Дівчинка просто не знає, що є життя без шуму пострілів і людей у ​​військовій формі.

Цього року Тома пішла у перший клас, і це теж диво. Цього могло не статися, тому що ще кілька днів тому у Томи не було ані шкільного рюкзака, ані зошитів та іншого необхідного канцелярського приладдя. Фінансова скрута, у якій живе сім'я дівчинки, змусила обирати між тим, щоб зібрати Тому в школу або купити їжу.

У 40-річної Оксани Романенко велика родина — чоловік, дві дочки, син і мама. Але жити їм особливо ніде. Їхній будинок кілька разів був пошкоджений осколками снарядів, з вікон вилітало скло, а сім'ї доводилося регулярно ховатися у підвалах. А в липні 2017 року сталося найстрашніше за всю війну.

«Маленьку (Тамару) поранило в живіт, внутрішні органи не зачепило лише завдяки гумці на штанах, — розповідає Оксана про те, як її дочок Аню і Тамару поранило осколком снаряда. — Гумка запеклася, і осколок не пішов далі. У старшій Ані осколок потрапив у плече, вона втратила багато крові, рана з часом зажила, але осколок так і не вдалося дістати. Як і спогади про цей страшний день неможливо стерти!»

Сім'я живе в постійній фінансовій нужді. Батько працює в місцевому Будинку культури слюсарем на половину ставки. Тож, щомісячний бюджет сім'ї — 3 600 гривень на шістьох. Тобто, на кожного по 600 гривень або 21 долар на місяць.

«Ми виживаємо на мінімальний бюджет. В першу чергу купуємо їжу. Але, ви ж знаєте, що не «їжею єдиною» — потрібен ще одяг, взуття, канцелярія і багато іншого!» — продовжує Оксана.

У сім'ї є можливість вирощувати овочі на городі, і для них це є порятунком, як і продуктова допомога від HELPUA. Бог не залишає родину Оксани і Томи, направляючи їм добрих людей — благодійні фонди кілька разів надавали психологів для дітей, євангельська церква «Добра Звістка» допомогла вставити нові вікна. Основна складність цього сезону була в тому, щоб зібрати Тому до школи з таким мізерним сімейним бюджетом. Коли стоїть вибір купити найпростіші продукти, щоб не померти від голоду або придбати зошити і ранець, вибір не дуже складний... Дівчинка буквально могла залишитися без можливості вчитися або пішла б в школу без зошитів.

Тамара отримала своє чудо за кілька днів до початку навчального року. Цей великий набір найнеобхіднішого для школяра від проекту «Обітниця сироті» став причиною сліз і непідробної радості у дівчинки і її батьків!

«Ваша допомога шкільним приладдям дуже важлива для нас! Ми дуже вдячні за внесок в освіту нашої першокласниці!» — дякувала мама Оксана.

Тамара розглядала кожну деталь канцелярії майже годину, не перестаючи захоплюватися. А ми (HELPUA) так раді, що завдяки організації «Обітниця сироті» змогли забезпечити дівчинку можливістю здобути освіту! А ще дати батькам надію на краще життя, розповівши їм про Христа!

У військовій зоні залишаються ще тисячі сімей з дітьми, дуже схожих на цю. Люди щодня мають ризик отримати поранення, регулярно відчувають голод і нужду. Часто причина, чому вони залишаються тут — не хочуть втрачати свій будинок і нажите майно. Тих, хто не витерпів небезпеку війни і покинув місто, часто грабують.

Організація «Обітниця сироті» надає всебічну допомогу дітям воєн — це і підготовка наставників для дітей, і найрізноманітніша духовно-просвітницька робота, і гуманітарна допомога — харчові продукти, теплий одяг, взуття, канцелярія та інше. Джерело фінансування всієї цієї допомоги — добровільні пожертвування партнерів проекту.

Хочете, щоб радість прийшла ще у багато домів, де є потреба? Підтримайте «Обітницю сироті» і тим самим допоможіть дітям, які є майбутнім України!

Допомогти проекту — зовсім не складно! Через сервіс збору добровільних пожертвувань просто внесіть онлайн зручну вам суму.

Дякуємо за вашу небайдужість!

Стаття на helpua.org