Наше покликання – бути хоробрими перед лицем зла

Мабуть, сьогодні не треба пояснювати нікому, що світ охоплений гріхом і злом. Зло може приймати різні форми – мати вигляд хвороб, подружньої зради або ж загарбників, які вбивають синів і дочок сусідньої землі…

Біблія має безліч історій, як Бог використовував для Своєї слави звичайних людей. Пророки, царі, прості воїни ізраїльського народу, апостоли Ісуса виступали разом з Господом проти сил, що набагато перебільшували їх людські можливості, і здобували перемогу.

«Не стане часу мені, щоб оповідати про Гедеона, Варака, Самсона, Ефтая, Давида й Самуїла та про пророків, що вірою царства побивали, правду чинили, одержували обітниці, пащі левам загороджували, силу огненну гасили, утікали від вістря меча, зміцнялись від слабости, хоробрі були на війні, обертали в розтіч полки чужоземців…» (Евреям 11:32-34)

Імʼя Гедеон означає «відважний воїн». Проте біблійний Гедеон не міг похвалитися сміливістю – він ховався від мідіян, які контролювали Ізраїль. Натомість янгол звертається до нього: «Господь з тобою, хоробрий муже!» (Суд. 6:12). Зрештою саме через боязкого Гедеона Господь завдав поразки ворожому війську.

Новозавітна книга Дії також сповнена прикладів сміливості всупереч опозиції та переслідуванням. Та найкращий приклад сміливості – Ісус. Він проповідував про Боже царство і протистояв релігійним лідерам свого часу без страху – аж до смерті на хресті. Сміливість Ісуса ґрунтувалася не на гордині, а на глибокій любові до Небесного Батька та бажанні бачити людей спасенними.

Що таке бути сміливим перед лицем зла

По-перше, це означає говорити правду і відстоювати те, що є правильним, якими б сильними не були перепони. Попри свої природні страхи бути сміливими у діях і словах. 

Перших християн переслідували та віддавали на смерть за їх віру, проте апостол Павло пише: «Я не соромлюся Євангелії Христової, бо це сила Божа на спасіння кожному, хто вірує» (Римлянам 1:16).

Хоробрість перед лицем зла – це означає самому не бути злом та не множити зло. Не підносити себе, не принижувати інших. Натомість служити Господу та людям з любовʼю.

«Бо дав нам Бог не духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму» (2 Тимофія 1:7)

Хоробрість перед лицем зла – це черпати у Господі силу та впевненість у своїх переконаннях у вірі в Нього. Це готовність триматися за істину тоді, коли це не просто. 

«Безбожні тікають, коли ніхто не женеться, а праведні сміливі, як лев» (Приповісті 28:1).

Хоробрість перед лицем зла не залежить від якостей характеру чи здібностей. Це скоріше дорогоцінний Божий дар, що дає змогу протистояти викликам – якими б масштабними та жахливими вони не були.

«Не будеш боятися страху нічного, ані стріли, що вдень пролітає, ані зарази, що в темряві ходить, ані моровиці, що нищить опівдні, впаде тисяча з боку від тебе, і десять тисяч праворуч від тебе, до тебе ж не дійде!... Тільки своїми очима подивишся, і заплату безбожним попобачиш, бо Господа, охорону мою, Всевишнього ти учинив за своє пристановище!» (Псалми 91:5-9).

«Коли я піду хоча б навіть долиною смертної темряви, то не буду боятися злого, бо Ти при мені, Твоє жезло й Твій посох вони мене втішать!» (Псалми 23:4).

З чого складається хоробрість

Справжня сміливість ґрунтується на вірі, вона містить любов, самовладання та смирення. Вона має практичне застосування у будь-якій сфері життя та духовного життя.

«Отож, приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать» (До євреїв 4:16).

«Вважайте це справжньою радістю, мої брати і сестри, коли ви стикаєтеся з різними випробуваннями, тому що ви знаєте, що випробування вашої віри породжує витривалість. Нехай наполегливість закінчить свою роботу, щоб ти був зрілим і завершеним, без жодної нестачі» (Якова 1:2-4).

У Своєму Слові Бог ніде не обіцяє позбавити світ зла, але Він обіцяє Свою присутність в нас і через нас у цьому світі. Він – у наших серцях, Він – в усіх – навіть найскладніших – обставинах нашого життя. Він з нами серед пустель та бурхливих потоків води, і ніхто не порахує, скільки разів Він укривав нас від моровиці та зброї ворогів. Він розділяє з нами радощі, Він поруч, коли ми відчуваємо самотність або страждаємо. Він «накриває для нас трапезу» перед тими, хто виступає проти нас та Його волі.

«Не бійся, бо я з тобою! Не тривожся, бо я – Бог твій! Я додам тобі сили, я тобі допоможу, підтримаю тебе переможною правицею моєю» (Ісая 41:10).

Яке б зло не оточувало вас сьогодні – довіряйте Господу та будьте вірними шляху, яким Він веде вас. Так, ваші очі будуть бачити ворожі війська, але нехай вони побачать і те, як Він стоїть поруч з вами та як Божі ангели охороняють вас. Нехай любов буде рушійною силою ваших дій та слів!

…Господи, вчи нас жити вірою, ходити вірою та бачити справи Твої посеред нас! Ти дивишся на нас не так, як ми на себе. Даруй нам благодать Твою бути сміливими перед лицем зла! Ти – Господь сильний у битві, будь помічником нашим, Господи! Амінь.

P.S. Будь ласка, звʼяжіться з нами, якщо потребуєте духовної поради або молитовної підтримки.