Наполегливість на дорозі віри

«Раніше, коли ви не знали Бога, ви були рабами тих, що за своєю природою не є богами. Але тепер, коли ви пізнали Бога, точніше, коли Бог пізнав вас, то як ви можете повертатися назад до тих слабких і жалюгідних основ світу? Хочете себе знову поневолити? Ви дотримуєтесь особливих днів, місяців, пір та років. Боюсь, що всі мої зусилля, витрачені на вас, були марні. Я благаю вас, брати: станьте такими, як я, бо я став таким, як ви. Ви нічим мене не скривдили» (До галатів 4:8-12).

Дитина вчиться ходити у віці близько року. Протягом декількох місяців малюк пересувається по дому навколішки. Згодом після довгих спроб підвестися, тренувань у підтягуванні, а також незліченних падінь, він нарешті робить перші кроки.

Цей момент батьки дитини закарбовують на фотографіях, відео та у дитячих щоденниках. Вже за мить вони із захопленням описують усім близьким і друзям коли, де і як це сталося. Перші кроки малюка є маркером росту і розвитку дитини та виражають дивовижність людської сутності – бо більшість представників тваринного світу пересуваються лише навколішках. 

Дитина, яка навчилася ходити, покінчила з повзанням. У неї немає причин повертатися до свого попереднього «чотириногого» способу пересування. Вона може пересуватися швидше, а вертикальне ходіння відкриває доступ до багатьох речей, до яких повзун не може дотягнутися. Дитина відчуває свободу у безлічі нових та цікавих речей, що подвиг ходіння дозволяє їй робити та спостерігати. 

Так само і ті, хто прийшов до Бога через віру в Христа, не мають жодних причин залишатися прив'язаними до свого попереднього способу життя.

Коли апостол Павло писав язичникам у Галатії, він заохочував їх наполегливо триматися свободи, яку їм принесло нове життя у Христі. Раніше вони були поневолені багатьма фальшивими богами грецького язичництва, слідуючи «слабким і жалюгідним основам світу» (вірш 9). Язичництво передбачало жахливі жертвоприношення та інші ритуальні обряди, що мали на меті спокутувати провини і задобрити богів. Але хрест Ісуса раз і назавжди відкрив людям прощення їх гріхів і звільнив від ритуальної релігії.

Дорога віри, вкорінена у Христі, є якісно «кращою» за будь-який інший спосіб життя (Євреям 8:6). Павло заохочував віруючих жити так, щоб бути гідними покликання, яке вони отримали (До ефесян 4:1). З таким чудовим спасінням немає жодних причин повертатися назад до «навколішок» – застарілих шляхів попереднього гріховного життя. Ми більше не прив'язані до старих звичок і практик, але покликані йти вперед у довершеному ходінні віри.

Молитва: 
Господи, дякую Тобі за те, що Ти врятував мене для чогось набагато, набагато кращого. Твої шляхи і обітниці значно перевершують будь-який інший життєвий шлях, яким я міг би йти. Допоможи мені знову прийняти свободу Христа і крокувати вперед у любові та радості, що Ти приготував.

Доктор Пол Джей Палма
CBN Daily Devotions

Звʼяжіться з нами, якщо потребуєте молитовної підтримки!

Вам можуть сподобатись інші статті:
- Господь – мій Пастир
- Створені для служіння
- Свідчення: «Бог показав Свій план для мене через мультфільми “Суперкнига”»