Миротворці

«Блаженні миротворці, бо вони синами Божими названі будуть» (Від Матвія 5:9).

Ісус очікував, що Його послідовники будуть інструментами миру. За словами Ісуса, ті, хто так чинить, будуть називатися дітьми Божими.

Ісус не часто говорив про Своїх послідовників як про Божих дітей. Однак, у Матвія 5:44-48 Він сказав: «Любіть ваших ворогів, благословляйте тих, хто проклинає вас, робіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, які кривдять і переслідують вас, щоби бути вам синами вашого Отця, Того, Хто на небі, Який Своєму сонцю велить сходити над злими і над добрими та посилає дощ на праведних і на неправедних. Бо коли любите тих, хто вас любить, то яку нагороду від цього маєте? Хіба не те саме й митники роблять? Коли вітаєте тільки ваших братів, то що особливого робите? Чи не так і язичники роблять? Тож будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний».

Спільна мова «дітей Божих» в обох уривках Євангелія від Матвія вказує на зв'язок. В обох уривках Його послідовники мають бути миротворцями, любити своїх ворогів і молитися за тих, хто їх переслідує.

Далі, Матвія 5:44-48 визначає, що Ісус мав на увазі, коли говорив про миротворців. Йдеться не про укладання мирних угод між сторонами в конфлікті, а про демонстрацію любові до ворогів і молитву за тих, хто вас переслідує.

Отже, миротворчість – це не біганина з закликами до миру, а любов до тих, хто нас ненавидить. Вона спрямована на відображення Божої досконалості. І як сказав Ісус у Луки 6:36: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний».

Під терміном «миротворець» зазвичай ми розуміємо встановлення миру між людьми, але в стародавньому юдаїзмі миротворчість передбачала тристоронні стосунки – між однією людиною, іншою людиною та Богом.

Наприклад, благодійність і добрі справи – це наші вчинки для інших, що також є шляхом до миру між людьми і Богом.

Те, як ми ставимося до оточуючих, які також створені за образом і подобою Божою, впливає на наші стосунки з Богом.

Водночас любов до ближнього допомагає розкрити Божу спокутну силу у світі. Дії любові та милосердя до наших ворогів відкривають шлях до миру між Богом і людством.

Ми чуємо заклики до миру по всьому світі, але мир не приходить через припинення конфлікту. Мир настає тоді, коли послідовники Ісуса люблять тих, хто нас ненавидить, і показують це світові. Коли ми робимо це, то показуємо, що ми дійсно є дітьми нашого Небесного Отця.

Молімося разом:
Отче, допоможи нам виявляти любов до тих, хто нас ненавидить. Через нашу любов до них збудуй шлях примирення між нами. Амінь.

CBN Israel

P.S. Напишіть нам, якщо потребуєте духовної поради або молитовної підтримки!