Як заняття з рукоділля змінюють життя дітей групи ризику

Кожна дитина, яка потрапляє до навчальних центрів «Обітниці сироті», виявляє унікальні творчі здібності, але також має і унікальні потреби. То ж, вихователі та волонтери проєкту завжди намагаються зрозуміти, якої саме підтримки найперше потребує дитина і допомогти їй отримати те, що змінить її життя на краще. Ось ще одна історія, що залишає сподівання на щасливий фінал…

Знайомство з Дімою почалося з дзвінка у двері проєктного дому «Обітниці сироті», м.Токмак, Киргизстан. Відчинивши двері, волонтер проєкту побачив на порозі хлопчика та дівчинку. Діти ретельно підбирали слова, щоб пояснити причину приходу: «Ми ваші сусіди, нещодавно переїхали… Точніше, повернулися додому! Ми чули, що у вас є гуртки. А до вас можна?!»

Волонтер привітно поспілкувався з дітьми та запросив їх прийти наступного дня з кимось із дорослих.

Діти прийшли із мамою. Жінка розповіла, що змушена ростити їх сама. Рік тому вона поїхала на заробітки, залишивши дітей у церковному притулку, але притулок закрили через пандемію, й вона повернулася, щоб забрати дітей додому. У неї немає роботи, іноді їм навіть нема чого їсти, їй дуже складно самій. Однак, попри все, жінка вирішила, що більше нікуди не поїде, адже дітям потрібна мама!

З того дня Діма став учасником проєкту. Хлопчик із захопленням відвідував усі можливі заняття навчального центру. Він ніяк не міг вирішити, чому віддати перевагу. Йому хотілося одночасно побувати і на уроках комп'ютерної грамотності, і на заняттях англійської мови, і рукоділля. Він ставив тисячі запитань: «А це що?», «А у вас одна кухня?», «А чому так багато чашок?», «А що, у вас є ще діти?», «А це притулок чи школа?», «А у вас можна залишитися ночувати?», «А чому ви всіх годуєте безкоштовно?»… Він питав про все навколо, питання за питанням, не дослухавши відповіді на попереднє питання…

Часом Діма вимагав дуже багато уваги, а іноді хотів залишитись один. Згодом досвідчений вихователь Центру дійшов до висновку, що у хлопчика було порушено модель формування прихильності. Дитина з неповної сім'ї постійно боялася втратити зв'язок із близькими людьми, і це позначилося на його психологічному стані. Зустріч за зустріччю, місяць за місяцем наставник допомагав Дімі правильно будувати стосунки з вчителями та іншими дітьми, які відвідували навчальний центр. Поступово Діма навчився фокусувати увагу, став більш уважним та цілеспрямованим.

«Я люблю малювати, а часом навіть намагаюся робити поробки з дерева. Я дуже люблю заняття з рукоділля, – каже Діма. – Там я можу робити те, що мені подобається, і дізнаюся багато нового!»

Окрім гуртків, хлопчик відвідує дитячі зустрічі по суботах.

«Мені все подобається на дитячому – ігри, біблійні історії, їжа... Все подобається!» –розповідає він.

Діма будує плани: мріє стати програмістом та навчитися розробляти сайти, коли виросте.

Зі знайомства з Дімою минуло півроку, і весь цей час навчальний центр «Обітниця сироті» допомагає сім'ї продуктами та одягом. Його мати відвідує жіночі тренінги, де отримує необхідну психологічну підтримку.

«Діма не завжди охоче ходить до школи. А до навчального центру біжить із радістю, просить обов'язково нагадати йому, щоб не запізнитися, – ділиться жінка. – Я розумію, чому він до вас тягнеться – ви знайшли до нього підхід, а це велика праця! З моїм сином буває нелегко, але ви змогли допомогти йому зрозуміти хто він і чого хоче. Він стає підлітком, але це нелегкий період. Щиро вам дякую за працю! Дякую всім спонсорам, які допомогли нашій родині та продовжують допомагати Дімі!»

Навчальні центри «Обітниці сироті» – своєрідні безпечні оази для дітей групи ризику та сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Щоб вирватися із проблем, таким дітям та дорослим необхідні надійні друзі поряд та безпечне місце, де їх приймуть, зрозуміють та підтримають. 

Дякуємо кожному фінансовому та молитовному партнеру проєкту за вашу підтримку! Дякуємо, що ви робите добрі справи разом з нами!

Підтримати «Обітницю сироті»