Дитячі свята та стабільна допомога: як «Операція благословення» підтримує вимушених переселенців

До початку військових дій у Світлани Бондаренко з Лисичанська було чудове розмірене спокійне життя. Свій дім, чоловік, троє дітей: 6-річний Діма, 13-річний Влад та 20-річна донечка студентка. Однак, з лютого 2022 року саме її існування перетворилося на суцільне очікування. З перших обстрілів жінка сподівається, що «завтра настане мир». Однак, минає місяць за місяцем, а мир так і не приходить…

«Коли Лисичанськ почали обстрілювати ракетами, діти пережили колосальний стрес. Цілий місяць ми просиділи в підвалах, сподіваючись, що ось-ось настане мир. Діти постійно плакали, у них були регулярні нервові зриви, вони усього боялися. Нам було важко їхати з рідного дому, збудованого власними руками, але залишатися було небезпечно…

Ми їхали в невизначеність, але втішала думка, що за кілька тижнів усе закінчиться, і повернемося додому. Ми доїхали до Львова, й тут про нас дуже подбали. На звʼязок вийшов мій троюрідний брат, з яким ми ніколи не бачилися, він запросив нас до себе, і з того часу ми живемо в нього.

Потім нас запросили до церкви “Христа Спасителя”, в якій служать волонтери від “Операції благословення”. Ми йшли і не знали, куди йдемо, проте тут від щирого серця нас прийняли, безкоштовно надали їжу, подарували цукерки… Це так важливо для дітей: свято, цукерки…

Дякую, що даруєте дітям радість, ще й безкоштовно! Дякую, що не залишаєте нас на самоті з безліччю негараздів, з якими самому ну точно не впоратися! 

Напевно це так примітивно – дякувати за просту їжу та цукерки. Але, знаєте, рік тому я не могла й подумати, що ми настільки потребуватимемо. Зараз ми просто не можемо дозволити собі купити цукерки, – розповідає Світлана. – До цих подій я працювала у школі логопедом, у нас із чоловіком були стабільні заробітки, плани на майбутнє... Ми непогано заробляли, хоч і не розкошували – не їздили на моря, але усе заради того, щоб якісно облаштувати дім та відкласти щось дітям.

Не буду приховувати – мені дуже важко самій у переселенні. Чоловік поїхав забирати старих батьків у Лисичанськ, місто оточили окупанти, і досі він так і не зміг виїхати. Війна нас роз'єднала. Без роботи мені дуже важко, адже дітей треба і нагодувати, і одягнути, і взути, і навчити. Старша дочка навчається у магістратурі, за яку треба платити. А тепер через війну немає дому, чоловік в окупації, немає роботи, залишається тільки надія на цей невеликий осередок наших земляків.

Молодшому Дмитрику подобається ходити сюди до дитячого клубу. Він чекає і запитує "Мама, а сьогодні який день тижня?" І мені тут є з ким поговорити, тут нам безоплатно дають продукти... Тут мене розуміють, тут можна душу свою вилити. Тут моя єдина підтримка, я не знаю ким би я була зараз, якби не було цієї церкви та спілкування…»

Світлана – одна з десятків тисяч жінок, у кого війна відібрала дім та руйнує сімʼю. Світлані залишається лише чекати та мріяти, що хоч щось зміниться на добро та життя хоч трохи повернеться до минулої стабільності. 

«Про що я мрію?… Зараз заплачу. Ось зараз квітнуть вишні, а мені просто нестерпно проходити повз них. Відчуваю цей запах квітучих дерев, і охоплює розпач та сльози. Я знаю, що у мене там сад біля дому цвіте без мене. "Садок вишневий біля хати". Але хати вже немає, – сумно каже Світлана. – Я досі не вірю, не розумію, що відбувається. Скільки часу пройшло, а я досі як уві сні. Зранку прокидатися не хочеться, бо коли встаєш, то думаєш: "Боже, ну, знову...А що буде далі?"…»

На жаль, минуле не повернути, але вже сьогодні людям, які втратили свій дім та опору, слід будувати майбутнє. І сьогодні кожному з нас по силах підтримати вимушених переселенців на їх непростому шляху. 

«Операція благословення» (CBN) – це партнери милосердя у різних куточках світу. Це стабільні та надійні друзі України, які багато років надають допомогу тим, хто волею долі через війну або внаслідок стихійних лих опинився у складних життєвих обставинах.

Цього разу за підтримки цієї міжнародної організації близько 15 000 українських дітей були залучені до яскравого свята, на якому отримали солодкі подарунки та почули Біблійну історію надії.

Ви також можете приєднатися до партнерів та фінансово підтримати надання гуманітарної допомоги постраждалим та організацію майбутніх заходів для дітей!

Зробити пожертву просто!
Щиро вам дякуємо!