Щоб дитина розквітла як квітка, їй потрібна любов і віра у себе

Піклування про дитину – це найперше про любов. Дитина, яка зростає у безпечному та люблячому середовищі, вчиться змалечку будувати міцні стосунки, має навички самостійності та краще адаптується до нового. Але тим, хто не має надійних дорослих поруч, набагато складніше. Саме тому «Обітниця сироті» допомагає випускникам інтернатів зробити перші самостійні кроки у доросле життя. Ці підлітки отримують найголовніше – всебічне прийняття, необхідні для життя навички, можливості для розвитку і віру у себе. 

16-річна Марія майже не пам'ятає маму і тата, адже з раннього дитинства жила і навчалась у дитячому будинку, бо її батьків позбавили батьківських прав. Зараз дівчинка підтримує зв'язок лише зі своїми пʼятьма братами та сестрами.

Після 9 класу Марія вступила до ПТУ у м. Мукачево, однак, як і інші випускники дитячих будинків, зовсім не була підготовленою до самостійного життя. До того ж дівчина мала певні проблеми зі здоров’ям, а занижена самооцінка ускладнювала її соціалізацію. 

Як і іншим дівчатам її віку, їй життєво необхідно було набути навичок самостійності та повірити у себе. На щастя, закінчивши інтернат, Марія потрапила до притулку для дівчат «Обітниці сироті», де безпечне та любляче середовище забезпечило розвʼязання наявних проблем та сприяло всебічному розвитку дівчини. 

Наставникам довелось докласти зусиль, щоб навчити Марію доглядати за собою та своїми речами, підтримувати порядок в кімнаті, у будинку і на прилеглій території. Потроху дівчина навчалася усього необхідного для дорослого життя – зокрема, користуватись домашніми приладами – праскою, пральною машиною, газовою плитою… Вона пробувала готувати їжу та робити покупки, доцільно використовуючи власні кошти. Наставники також допомагали Марії будувати стосунки та піклуватись про інших. 

У притулку звернули увагу на здоровʼя дівчини – волонтери «Обітниці сироті» влаштували для Марії консультації з лікарями та забезпечили подальший необхідний догляд і лікування. Оточена любовʼю і прийняттям, Марія позбулася депресії, почала цінувати себе. З часом її здоров'я покращилось, дівчина стала більш активною, почала брати участь у благодійних акціях, особливо тих, що спрямовані на допомогу жертвам війни. 

Завдячуючи щоденній проповіді Євангелія у притулку, Марія пізнала Бога і прийняла Ісуса у своє серце. Сьогодні вона служить у молодіжному служінні у помісній Церкві, грає у виставах, бере участь в євангелізаційних святах. Під час щотижневих акцій дівчина служить дітям переселенців, а також допомагає на кухні при церкві, де готують обіди для родин переселенців.

«Зовсім нещодавно я й уявити не могла, що моє життя так зміниться. Найбільше мені подобається служити людям, тому що колись люди і мені послужили і служать до сьогоднішнього дня. Я вдячна Богу і моїм наставникам за те, що вони турбуються про мене і люблять мене», – каже Марія. 

Зараз ця добра, старанна і відповідальна дівчина навчається на другому курсі швейного училища. Вона розквітає, відчуваючи, що її цінують і люблять. Марії подобається її майбутня професія, але служіння в церкві також є її захопленням. 

Дякуємо партнерам «Обітниці сироті» за підтримку проєкту, що змінює життя дітей та підлітків! Докорінно змінене життя Марії – результат спільної дії Господньої любові та небайдужих людей, які не залишились осторонь. 

Будь ласка, продовжуйте сіяти!
Продовжуйте підтримувати «Обітницю сироті»!