Чермалик: суха земля, що дала великий плід

Село Чермалик поблизу Маріуполя — місце, з якого люди набагато частіше виїжджають, ніж заселяються. Та попри всі можливі упередження, труднощі та фінансові негаразди, родина Васильєвих любить свій дім та віддано працює на землі біля нього. Наталя і Олексій докладають всіх можливих зусиль, щоб ця місцина стала невеличким філіалом небесної гармонії на Землі, і їм це вдається. 

Від Маріупольської траси дорога до Чермалику загортає ліворуч, а потім в’ється серпантином, то перетворюючись на однополосну дорогу, то знов розширюючись. Видніються військові руїни, на узбіччі промоїни від дощів. Навколо поля й вражаючі красою краєвиди. Навіть не віриться, що десь тут є населений пункт.

У селі зараз мешкає 600 родин. Є невеликий дитсадок та школа. Рейсові автобуси на Чермалик давно не ходять, але один місцевий житель самотужки придбав автобус і возить у приватному порядку чермаличан до Маріуполя й назад.

Команда Helpua завітала сюди, щоб побачити плоди проекту «Насіння: 

жа на кожен день». Ми хочемо привітати людей з урожаєм і, звичайно ж, сфотографувати вирощені овочі. Навесні 2020 року ми також були тут, щоб передати жителям Чермалика оригінальний посівний матеріал від голландської організації ОRА. Тоді почалася вірусна пандемія, невеликі доходи багатьох родин зменшились ще більше. Город біля дому став надією цих людей на те, щоб виростити врожай та пережити наступну зиму. 

Одна родин, що отримала насіння від Helpua — сім’я Васильєвих. 20-річна Наталя – восьма дитина, яка, з її слів, народилась у «неблагополучній» сім’ї. її чоловік 27-річний Олексій також з кризової родини. Та цим молодим людям вдалося залишити це у минулому і творити власноруч своє щасливе життя. Вони однодумці, і разом працюють над важливими справами. 

Ми прийшли до них у гості, й перше, що побачили — великі помідори на городі. Наталя хвалиться врожаєм, та раз у раз кидає погляд на годинник, бо має багато справ. Системний підхід до праці — це те, що допомогло Наталі та її чоловікові отримати інше життя, ніж у їх батьків, придбати будинок, а ще й знайти час на те, щоб прикрашати і ремонтувати об’єкти в селі.

 

Цікавий і товариський син Артем, всю нашу «екскурсію» крутиться поруч. Згодом господиня запрошує нас до столу. Пригощає саморобними чебуреками й смачнющим компотом.

З роботою у селі погано, але прості кроки допомогли Наталі зробити крок до професії вивчитися на майстра манікюру. Односельці почали звертатися до неї, так потроху почала заробляти. Чоловік Олексій теж не сидить склавши руки. Працює різноробом, використовує будь-який шанс зробити корисне у своєму житті.

А ще Олексій — майстер, який робить красу для всіх. Його яскравий мурал на автобусній зупинці — це сільська пам’ятка. На черзі друга зупинка, яку Льоша зараз очищає і фарбує.

На фото: мурал авторства Олексія Васильєва на зупинці с. Чермалик

 «Я пережила непросте дитинство, але не дивлячись ні на що, прагну до кращого», — каже дівчина і починає плакати.

«Хочу сказати величезну подяку співробітникам CBN Emmanuil, що навесні подарували нам це плідне насіння! Із-за пандемії мої доходи від манікюру значно впали, тому що інспекція заборонила працювати вдома. Але ми не здалися — весну й літо господарювали на городі. Як підсумок, маємо величезні запаси консервації, капусти, моркви… Ціле літо харчувалися салатами!»

У селі посуха, і це найбільша проблема для Васильєвих. Але й тут вони знайшли вихід: Олексій привозить воду з водойми і заливає у великий бак. Так вони мають воду для купання, поливу й побуту. 

«Головне, що урожай успішний, інше можна пережити! — каже Наталя. — Звісно нам потрібні доходи побільше: будинок потребує ремонту, треба ще взутися, одягтися... Зараз з карантином багато цих питань не є реальними. Але завдяки вам хоча б базова потреба заповнена – питання з харчуванням закрите».

На фото: родина Васильєвих – Наталя, Олексій та Артем

Ми щасливі, що наша поміч стала корисною цій сім’ї. Особливо приємно бачити, як насіння у дбайливих руках дало великий врожай.

За межами великих міст є безліч маленьких селищ. Хтось розуміє їх як «депресивний регіон», а для інших це рідний дім, сповнений краси. Дім, що потребує турботи, але має великі перспективи для розвитку. 

Щиро дякуємо, що ви підтримуєте проекти Helpua.org, зокрема, благодійний напрямок «

жа на кожен день»! Це лише одна з багатьох історій, які ми бачили. Ми розповідаємо їх вам для того, щоб ви знали, що ваші пожертвування дають великий плід. Бо це не просто їжа, а харчування для сім’ї на весь зимовий сезон. А також цей проект допомагає розвиватись селам та родинним домогосподарствам. Підтримайте його, щоб таких історій було більше! 

На сайті helpua.org ви можете докладніше довідатись про людей, яким ми допомагаємо саме зараз. Дякуємо за небайдужість!

Зробити пожертву

helpua.org