Бог Духу та Істини

«Адже Бог – Бог не безладу, а миру» (1 до Коринфян 14:33, НПУ).

Коли я зустрів Ісуса, моє серце було скам'янілим. Я по-справжньому не піклувався ні про кого, крім себе. Певною мірою це стосується кожного з нас, поки безкорислива Божа любов не наповнить наші серця через Святого Духа (До римлян 5:5). Я був таким, та потім до мене прийшов Ісус…

Син Божий врятував мене від себе самого і дав мені нове життя та мету. І Його Дух почав трансформувати моє колись мертве серце. Але я людина розумової праці, і Бог поводився зі мною ніжно і персонально. Він спочатку працював над оновленням мого розуму, апелюючи до мого внутрішнього почуття логіки та порядку. Бог показав мені, що задумав спосіб, як має виглядати та функціонувати цей світ, і що люди мають поводитись як носії Його образу. Я побачив, що існували закони, які я порушував, і були певні речі, що за своєю суттю були поганими, й вони заважали мені відчути свободу і Божу доброту. Мені потрібна була структура, яку дало Його Слово, щоб надати форму моєму новому життю у Христі.

Але згодом я дещо усвідомив. Я не був дуже близьким до Бога – Якого, як мені здавалося, я розумів і намагався слухатися. І Бог показав мені, що серце – джерело життя (Приповісті 4:23), однак моє серце не отримувало тієї уваги, що одержував мій розум. Мені потрібен був Бог, щоб зростити моє серце, й Він показав мені, що моє серце любові до Нього зростатиме в міру того, як я наповнюватимуся Його Святим Духом. Небесний Батько спрямовував мене за допомогою цього Писання:

«Але прийде час, і вже прийшов, коли справжні поклонники будуть поклонятися Отцеві в Дусі та істині, бо таких поклонників шукає Собі Отець. Бог є Дух, і хто поклоняється Йому, той повинен поклонятися в Дусі та істині» (Від Івана 4:23-24).

Бог бажав, щоб я поклонявся Йому не лише інтелектуально. Він прагнув, щоб я любив Його всім розумом, але також духовно любив Його всім своїм серцем і душею.

Так почалася моя багаторічна подорож у серце Бога. У цій мандрівці я відкрив для себе дещо: Бог є Богом духу та істини. Від початку світу й раніше Він був і Словом Божим («логосом»), яке логічно впорядковує Всесвіт (Івана 1), і Духом, що літав над поверхнею води – готовий змусити порожнечу вибухнути в безмежній творчості, що породила прекрасний світ, який ми бачимо (Буття 1).

Кожен з нас спасається від гріха через Ісуса Христа вірою в Його звершену справу, а коли Він рятує нас, то дає нам Свого Духа. Це означає, що ми вільні, бо Господь – це Дух, а де Дух Господа, там свобода (2 до коринтян 3:17). 

Тепер, коли ми вільні, Божий творчий Дух, Який наповнив колись порожню землю, також наповнює нас всілякими дарами, що ми можемо принести в сім'ю Божу і в цей загублений світ. Особливо це проявляється під час нашого спільного поклоніння разом з іншими християнами – як каже Павло у  Посланні до коринтян:

«Коли збираєтесь разом і в кожного з вас є псалом, повчання, одкровення, мова, переклад, – нехай усе буде на збудування церкви» (1 до коринтян 14:26).

Кожен з нас привносить щось особливе, оскільки єдиний Дух, Який звільнив і об'єднав нас, також виражає Себе через нас.

Павло мав застереження для церкви. Істина Божого Слова означає, що на церковних зібраннях має бути встановлений порядок, щоб кожен мав свободу приносити свої дари так, щоб будувати інших членів Тіла Христового. Подібно до того, як наявність певної структури в сімʼї дає дітям свободу розвиватися, Бог забезпечив порядок у Своєму домі, щоб Його сім'я могла процвітати.

«Отже, брати мої, ревно бажайте пророкувати та не забороняйте інших мов. Нехай усе буде пристойно й організовано» (1 до коринтян 14:39-40, НПУ).

Молімося разом!

Батьку Небесний, ми поклоняємося Тобі як Богу духу та істини. Ти сказав, що пізнання Тебе є життям вічним, і ми хочемо пізнати Тебе і наповнитися життям. Будь ласка, відкрий очі наших сердець, щоб пізнати Тебе в повноті, і сформуй наше життя і наше поклоніння таким чином, щоб воно відображало того, Ким Ти відкрився нам. Зроби наш час з Тобою і нашою церковною сім'єю плідним і розбудовуй його для всіх. Ми вшановуємо Тебе як нашого Господа. Амінь!

Джонатан Макнаб
CBN Daily Devotional

P.S. Будь ласка, звʼяжіться з нами, якщо потребуєте духовної поради або молитовної підтримки.