10 років Юлі з «Обітницею сироті»: освіта, мрії, професія і посвята Господу

Юля – друга по старшинству серед п’ятьох дітей у багатодітній ромській родині. Мама привела дівчинку до тренінгового центру «Обітниці сироті» поблизу Мукачева 10 років тому, коли їй було 7 років. Тоді за віком Юля вже мала йти до школи, але не вміла ані читати, ані писати.

Ромські діти потребують особливої уваги та індивідуального навчання – батьки часто не можуть підготувати їх до школи, бо самі не мають освіти. Співробітники тренінгового центру почали займатися з Юлею, допомагаючи надолужувати згаяний час та доклали зусиль, щоб дівчинку зачислили до першого класу державної школи.

Перші кроки в навчанні були непростими, але допомога наставників мала чудові результати. Дівчинка поступово вивчила алфавіт, а згодом навчилася читати та писати. У тренінговому центрі Юлі допомагали засвоїти шкільну програму та виконувати домашні завдання.

aaa2 bbb2 ccc2

Уся численна сімʼя Юлі живе  в невеличкому будиночку з двох кімнат, що не має сучасних зручностей. Як й інших учнів центру, «Обітниця сироті» забезпечила дівчинку шкільним приладдям. Сімʼї неодноразово надавали гуманітарну допомогу – одяг, взуття та продукти, а також допомагали всім необхідним, щоб Юля продовжувала навчання й отримувала чудові досягнення.

На уроках у тренінговому центрі наставники завжди намагаються створити атмосферу миру та спокою, що також сприяє розвитку дітей. Тут Юля зростала й навчалась усього, що на той період було можливим. Також тут, у «Школі Життя», вона вперше почула про Бога і повірила в Нього. Юля щодня слухала Слово Боже та пізнавала світ навколо себе, вчилась співати та танцювати, працювати та допомагати іншим. Юлі дуже подобалося славити Бога та брати участь у святкуванні християнських свят.

Після закінчення 9 класу дівчина виявила бажання навчатись далі. За підтримки центру Юля вступила на навчання в ПТУ у м. Мукачево на спеціальність швачка й оселилася у нашому притулку для дівчат. Жити у гуртожитку вона не мала можливості – навіть якби там було місце, Юля не була адаптована до самостійного життя. 

aaa2 bbb2 ccc2

Так у житті дівчини почався новий період. Як і іншим ромським дівчатам, Юлі знадобився час і терпіння, щоб звикнути до темпу життя, в якому живуть її українські однолітки.

Для неї було багато нового – від звички доглядати за собою до навичок домогосподарства. Вона вчилася прибирати у кімнаті та території навколо будинку, користуватися домашнім приладдям та кухонною технікою. За допомогою наставників та інших дівчат, які проживали в притулку, Юля навчалася готувати їжу, мудро витрачати гроші, робити покупки, будувати стосунки з людьми та багато іншого, що потрібно для самостійного дорослого життя. І, звичайно, на кожному кроці поруч з нею був Бог, адже на Нього Юля тепер завжди покладає надію. На цей час минуло два роки навчання, і Юля дуже вдячна Богу та людям за ті зміни, що відбулися у її житті.

Після початку повномасштабної війни, Юля почала служити та допомагати тимчасово переміщеним родинам. Вона бере участь в пакуванні та роздачі продуктових наборів, під час суботніх богослужінь для вимушених переселенців проводить заняття з дітками, активна у молодіжному служінні. Влітку цього року Юля прийняла водне хрещення – вступила у завіт з Богом. До цього вона йшла довго, відвідувала біблійні заняття та ретельно готувалась.

aaa2 bbb2 ccc2

Зараз Юлі виповнилося 17 років, їй залишилось навчатися ще один рік, й нещодавно вона пішла на додаткові курси з крою та шиття. Дівчина мріє бути професійною швачкою, вже самостійно пошила сукню і сорочку для себе.

«Чесно, я багато чого хочу, – відповідає Юля. – Хочу захищати свою Батьківщину в рядах ЗСУ, хочу ще навчатись. У мене багато планів, та я надіюсь на Бога і довіряю Йому своє життя. Я впевнена, що Він мені допоможе!»

З огляду на її обставини, за ці роки з «Обітницею сироті» Юля досягла неймовірних результатів. Зараз вона щиро дякує Богові за своє життя, а також – наставникам та вчителям і співробітникам «Обітниці сироті» за всебічну підтримку та шанс на чудове майбутнє, можливість мріяти та досягати бажаного.

Ми молимось і благословляємо Юлію! Щиро дякуємо партнерам «Обітниці сироті» за фінансову і молитовну підтримку!

Ви допомагаєте приносити добрі зміни у життя таких дітей, як ця дівчинка!

Підтримайте «Обітницю сироті»