SEED «Їжа на кожен день»: Допомагаючи людям виростити врожай, ми впливаємо на їх майбутнє

Проєкт SEED – «Їжа на кожен день» (Something to eat every day) – надає можливість соціально вразливим сімʼям піклуватися про власні потреби. Протягом весняно-літнього сезону 2023 року у рамках цього проєкту понад 10 тисяч сімей у 40 українських селах вирощували овочі та споживали власноруч вирощену городину.

SEED – це дієвий і спосіб боротьби зі злиднями, і метод соціальної реабілітації. Це вид «здорової благодійності», що не розвиває «комплекс споживача» у людей, яким надається допомога, а підтримує і розвиває у людині найкращі якості та стимулює до набуття нових життєво важливих навичок. 

«Обітниця сироті» опікується десятками тисяч українських сімей, які потрапили у складні життєві обставини. Багато з них взяли участь у проєкті «Їжа на кожен день» – отримали набори якісного насіння та мали інформаційний супровід з вирощування сільськогосподарських культур та підготовці запасів.

Проєкт SEED («Їжа на кожен день») реалізується в різних куточках України, зокрема у ромських поселеннях, охопленою війною Запорізькій області, у реабілітаційних центрах та поселеннях, де допомагають вимушеним переселенцям (ВПО). Залучає до корисної діяльності випускників інтернатних закладів та мешканців транзиційних будинків, надає їжу та можливість заробітку людям, які втратили джерела засобів до існування або знаходяться у важких життєвих обставинах.

У рамах SEED протягом весняно-літнього сезону 2023 року вирощували та споживали овочі понад 10 тисяч сімей у 40 українських селах у Закарпатській, Івано-Франківській, Запорізький, Миколаївській, Житомирській, Вінницькій, Київській областях, на сході і півдні України.

Забезпечити сімʼї посадковим матеріалом було б не можливо без допомоги партнерів. Голландська організація ORA надала 10 тисяч пакетів якісного насіння, інші партнери допомогли закупити близько 100 т посадкової картоплі та обробити земельні ділянки, надали домогосподарствам добриво та паливо, а також необхідне для приладдя. Були організовані тренінги, на яких учасники проєкту вчилися обробляти землю, правильно зберігати і консервувати врожай. Також у разі потреби, волонтери проєкту надавали консультації і допомагали з розвʼязанням поточних питань. Учасники проєкту мають можливість працювати та навчатись нового, натомість отримують самостійно вирощений і зібраний урожай та радість від процесу догляду за рослинами.

Для України важливість цього проєкту важко переоцінити, адже з 2014 року війна відбирає в українців житло, майно, роботу, звичне життя.

Саме проєкти як SEED дають можливість адаптуватися до нових життєвих умов, здобути нову професію та засоби до існування, а також віднайти новий сенс життя.

Закарпаття

Цього року в проєкті «Їжа на кожен день» взяли участь мешканці 26 сіл і міст Закарпаття. Основними учасниками стали багатодітні ромські родини. Більшість дорослих ромів не мають освіти, серед них є ті, хто взагалі не вміє читати і писати. Заробляють тим, що збирають металобрухт, долучаються до сезонних робіт на полях, але з початком повномасштабної війни можливості отримати заробіток обмежені, роми опинилися у складних умовах.

Однак цього року на усіх закарпатських локаціях зібрали добрий врожай. Картоплі, помідорів, огірків, кабачків і інших овочів, що вистачить людям і на їжу зараз, і на запаси на зиму. Завдяки майстер-класам, які проводили наші волонтери, роми навчилися робити консервації. 

У буквальному сенсі «Їжа на кожен день» сьогодні рятує ромські сім’ї від голоду!

Учасники проєкту щиро вдячні за підтримку їх сімей в цей важкий час!

«Їжа на кожен день» для ромських поселень

Вже кілька років «Обітниця сироті» підтримує сім’ї з ромських таборів у селах Вишково, Мала Бийгань, Баркасово, Запсонь і Гать. До 550 нужденних сімей регулярно отримують гарячі обіди у рамках цього проєкту.

На околицях Вишково – невеликого села неподалік Хуста – розташований ромський табір, що налічує близько 4000 соціально незахищених мешканців. Програма годування тут розпочалася з роздачі продуктових пакетів, але незабаром з’ясувалося, що у більшості сімей не має можливостей готувати їжу, бо в домах немає кухонних плит. Тому волонтери двічі на тиждень почали готувати гарячі обіди. Під час годування та роздачі їжі з собою волонтери діляться Євангелієм та моляться за людей. Таким чином у Вишково повноцінне харчування та духовну підтримку регулярно отримують близько 250 осіб. Для приготування страв також використовуються овочі, які було вирощено місцевими сім’ями, завдяки підтримці проєкту «Їжа на кожен день».

Ферма в м. Хуст

Діти наслідують моделі взаємодії у сімʼї, які згодом понесуть у свої родини, але, на жаль, більшість родин у ромському таборі м. Хуст можуть передати у спадок дітям лише досвід тяжкого життя у голоді, хворобах і поневіряннях. Глибоко усередині дорослі роми залишаються знедоленими дітьми, яких ніхто не підтримував та не вчив піклуватися про себе. 

У м. Хуст (Закарпатської області) допомога дитині реалізується через інвестицію у батьків та фермерського господарства. На фермі розводять перепілок, курей, качок, гусей і свиней. Більша частина продукції йде на продаж, натомість ферма отримує фінанси на розвиток і зарплатню працівникам. Зараз ферма не тільки повністю на самоокупності, а й продовжує підтримувати продуктами багатодітні родини.

Також в рамках участі в проєкті «Їжі на кожен день» місцева громада взяла в оренду земельний наділ, обробили та засіяли ділянку, побудували зерносховище і закупили молотарки. Цього сезону власноруч виростили 15 тонн зерна і самостійно заготовили корм для птиці.

Завдячуючи всебічній підтримці проєкту, роми навчаються фінансово забезпечувати свою родину, й тим самим створюються сприятливі умови в сімʼях.

Батьки не залишають своїх дітей напризволяще в пошуках заробітку в інших містах чи закордоном. Життя сімей стає більш стабільним і забезпеченим. Найголовніше – змінюється світогляд цілих поколінь, бо діти на прикладі батьків навчаються працювати. Так прості вміння доглядати худобу та вирощувати городину допомагає людям долати злидні та прямувати до кращого майбутнього.

Тренінгові центри

На Закарпатті тренінгові центри «Обітниці сироті» мають вагомий вплив на життя понад 340 дітей, які приходять сюди на заняття та поїсти гарячої їжі. Навколо центрів у Хусті та Середньому також реалізується проєкт SEED. Вчителі разом з вихованцями центру обробляли землю, саджали картоплю і насіння.

Дітям дуже подобається доглядати за рослинами! Вони навчаються працювати, виховують у собі відповідальність і терпіння. А ще – їстимуть страви з вирощених власноруч овочів! 

Селище для вимушених поселенців (Кіровоградщина)

Українські селяни переважно живуть з власних городів. Хтось вирощує городину, інші розводять птицю або худобу. Але життя у селі складне, молодь залишає села, робочих місць немає, до того ж війна спричиняє нові труднощі.

Проєкт «Їжа на кожен день» вже кілька років підтримує мешканців у с. Микільське. В цьому невеличкому селі зараз мешкає понад 40 сімей переселенців, які приїхали, рятуючи життя від війни. Більшість заселялися у покинуті хати, де не було електропостачання, води та газифікації, і у таких умовах починали нове життя.

На щастя, в цьому селі мешкає сім’я волонтерів «Обітниці сироті». Вони разом з однодумцями та партнерами допомагають переселенцям адаптуватися на новому місці, а також підтримують психологічно і духовно. У рамках SEED родини ВПО мають консультативний супровід під час посадкового сезону, вирощування та збору врожаю.

Зібраний врожай у Микільському також дає можливість допомагати дитячому будинку в с. Онуфріївка. Помісна церква з Микільського підтримує цей заклад, а сімʼя волонтерів стали добрими друзями діточкам і регулярно їх відвідують. Вони часто проводять розважальні та тематичні заходи у будинку сироти, а також обовʼязково привозять дітям продукти – зокрема, частину зібраного врожаю. Ця допомога є справжнім благословінням для дітей, на чию долю випало багато випробувань. І це було б неможливо без підтримки партнерів!

Транзиційні будинки

Безпечні шелтери для випускників інтернатних закладів – транзиційні будинки «Обітниці сироті». Тут перебувають підлітки та молодь групи ризику, набуваючи навичок самостійності.

Вихованці транзиційних будинків також беруть участь в проєкті «Їжа на кожен день». Разом з наставниками вони доглядають городи – обробляють землю та висаджують насіння, а зібравши врожай, навчаються робити консервації. Таким чином, молоді люди отримують неоціненний досвід та смачні плоди праці.

«Можемо похвалитись зібраним врожаєм картоплі, моркви, буряка, цибулі. Дякуємо партнерам за те, що надали нам чудове і якісне насіння! І ми щиро вдячні Богу за чудовий урожай, який нас тішив все літо і дав можливість зробити запаси на зиму! Та найважливіше, дякуємо за можливість дати дітям знання й досвід роботи на землі та розуміння цінності продуктів харчування, вирощених власноруч», – кажуть керівники транзиційного будинку «Дорога до життя», м. Вінниця.

SEED у запорізькій області

Більша частина Запорізької області досі перебуває під російською окупацією, сотні кілометрів –це активна лінія військового протистояння. Села і міста регіону щодня зазнають ворожих обстрілів.

Волонтери і наші партнери з церков Запорізької області цього сезону надали насіння понад 3500 сімʼям. Ця допомога стала справжнім благословінням для них!

«Дякуємо голландським партнерам ORA за насіння, яке ми роздали людям в прифронтових містах та селах: Оріхів, Гуляй Поле, Гуляйпільське, Вербове, Орлівка, Петро-Михайлівка та Новопетрівка. Для людей це величезна допомога, ще одна можливість сказати людям, що Господь їх любить і піклується про них, – розповідають у церкві «Місто-Сховище», Запорізька область. – Якщо казати про наш город, то вже з червня місяця ми почали збирати врожай. Ціле літо наші підопічні сімʼї могли куштувати салати зі свіжих огірків, томатів, зелені. З кінця літа ми зібрали гарний врожай буряку, моркви. Вражаю було так багато, що ми змогли поділитися з центром реабілітації, де щодня годують 30 людей, а також з молодіжним центром, в якому проживає 15 людей. Щиро дякуємо за допомогу!» 

Стрий: реалізація проєкту «Їжа на кожен день» на GoFriends Farm

Наші партнери GoFriends Farm теж мають гарні новини. Ця ферма розпочала своє існування в 2022 році, як відповідь на потреби переселенців. Через війну люди були змушені покинути свої домівки і все, що нажили заради спасіння життя своїх дітей. м. Стрий Львівської області стало одним з міст, які прийняли чималу кількість переселенців. Місцева влада виділила стару будівлю для спільного проживання внутрішньо переміщених осіб, а команда волонтерів підтримувала бажання людей щось робити, щоб не залежати від гуманітарної допомоги. Саме так і зʼявилася ферма. На початку нового посадкового сезону вся команда ферми пройшла навчання. Для консультування запросили агронома та провели аналіз ґрунту. З квітня почалися підготовчі роботи. Було оброблено і удобрено землю. Потім посадили 3 т картоплі, моркву, огірки, помідори, кабачки, цибулю, часник, кукурудзу. Відгородили пасовище для худоби. Почали розводити курей, гусей, свіней і овець. Зараз ферма перейшла на самоокупність і надає робочі місця людям з числа переселенців. Ферма забезпечує щоденним годуванням 9 дітей-сиріт, які навчаються в благодійній IT-академії. А м’ясо і яйця вирощені на фермі, які місцева команда регулярно передає в якості допомоги ВПО, значно покращують якість харчування близько 900 людей, де 400 з них це діти. Але найважливішою новиною з цієї ферми було те, що близько 200 людей через служіння місцевої команди звернули свої серця до Господа і тепер там сформувалася невеличка помісна церква. Команда GoFriends Farm не перестає дякувати Богові за цю трансформацію суспільства і дякує партнерам «Обітниці сироті», адже без їх фінансової підтримки це було б неможливим.

Разом ми зможемо більше!
 Підтримайте діяльність «Обітниці сироті» добровільною пожертвою!

Насіння, що дарує радість

Сім'я Віталіка і Тетяни та їх трьох дітей залишили своє рідне село, щоб врятувати життя. У пошуках безпечнішого місця, яке було б якомога далі від бойових дій, вони знайшли прихисток в одній із помісних церков у м. Баштанка. Місто знаходиться на півдні України, неодноразово зазнавало ракетних ударів та спроби захоплення зі сторони російських військ. Попри це, більшість населення залишилася в місті та допомагають поселенцям, які знайшли тут прихисток, тікаючи від окупації.

Родині досить важко було адаптуватися на новому місці. Вони сумували по рідному дому. Оскільки біля хати, куди поселили сім’ю був невеличкий клаптик землі, волонтери подарували їм насіння.

Реакція була неймовірною. Батьки з дітьми були дуже раді! Адже коли вони жили у своєму селі, то завжди садили город. Родина щиро раділа, що цього року також матиме цю можливість. Процес обробки городу і вирощування овочів нагадав їм про мирне життя. Вони знову можуть робити те, що їх заспокоює і те, що вони так люблять. 
«Ми дякуємо всім, хто в цей непростий час дав нам можливість відчути затишок, посадити город, бо немає нічого смачнішого за те, що ти виростив своїми руками. Дуже дякуємо!» – каже Тетяна.

Курчата для родини Попович

Родина Василя і Валентини Попович доглядають великий город та сотні голів птиці. Вирощують зерно, щоб годувати курей, а яйця і м'ясо продають. Цей процес не зупиняється ні на день: орання, сіяння, нові курчата, збір врожаю...
Син Поповичів боронить Україну на фронті, йому та його бойовим побратимам готові віддати усе, що мають: яйця, мʼясо, сало, пиріжки... Разом з «Обітницею сироті» часто допомагали й переселенцям та нужденним.

На жаль, ніхто не застрахований від хвороб, неврожаю чи економічних наслідків найбільшого людського горя – війни. Цієї весни родина Василя Поповича ледь закупили солярку на оранку. Скребли по засіках, позичали... А ось на курчат вже не вистачило. Та партнери «Обітниці сироті» прийшли з дарами – завезли у їх двір машину з курчатами! Цей подарунок став великим благословінням та підбадьоренням для родини. Василь і Валентина щиро дякували, а ми разом з ними віддавали подяку Богу за дружбу та можливість допомагати один одному! 

Відгуки учасників проєкту SEED – Їжа на кожен день

Світлана Шапаренко (с. Рубці, Донецької області). Піклується про самотніх людей похилого віку: «Ми були під окупацією понад шість місяців. 22 вересня 2022 року російські війська відступили, але насамкінець випустили по нас фосфорні бомби. Коли я побачила, що горять будинки моїх сусідів, я почала бігати від одного дому до іншого, щоб надати допомогу. Рятувала людей як могла! В одному будинку знайшла бабусю, якій осколками посікло обличчя. В іншому – 86-річного Івана Федоровича. Він хотів сховатися в льох, але стеля обвалилася йому просто на спину, я ледь встигла витягти його з-під завалів. Він отримав пошкодження спини та нирок, пролежав у лікарні 1,5 місяця. Зараз його здоров'я покращується, але він не зможе повноцінно ходити через отримані травми.

В нашому селі й в мирний час неможливо вижити без городу, а зараз, війною понівечене усе – економіка, інфраструктура, і психіка. Город лишається чи не єдиним джерелом харчування. Я дуже вдячна команді «Обітниця сироті» та партнерам з Голландії, за набір насіння! Для нас навіть купити насіння – це великі фінансові витрати. Дякую, що так сильно виручили нас!»

Євген Суділовський – служитель реабілітаційного центру (с. Новопетрівка Запорізької області): «У 2023 році ми відкрили центр реабілітації та адаптації у Новопетрівці, сільська адміністрація надала нам два будинки. Коли ми сюди переїхали, город пустував, чотири роки за ним не було догляду. Для нас насіння від ORA було дуже вчасним. Ми змогли засадити 25 соток городу. Це велика допомога під час війни!»

Олена Скаченко (м. Запоріжжя) сама виховує сина шкільного віку. Мати з сином були змушені тікати від війни з рідного міста у донецької області. Дісталися Запоріжжя й вирішили залишитися. Їм дуже непросто на новому місці. Зараз вони орендують будиночок з невеличким городом. Завдяки насінню від ORA, Олена і Тимофій зібрали гарний врожай і частину законсервували на зиму: «Дякуємо вам за допомогу! Тепер нам зима не страшна. Ми знаємо, що у нас буде, що їсти».

Віктор Клименко (м. Запоріжжя): «Ми переселенці з Донецької області. Нам було дуже важко на новому місці, але ви нам допомогли. Дякуємо за чудове насіння (ORA) – ми зібрали гарний врожай! Результат праці бачимо на полицях у вигляді банок з консервацією. Ми дуже вдячні вам!»

Подружжя Євчук (м. Івано-Франківськ) допомагає донці Оксані виховувати онуку Настю. Батьки дівчинки знаходиться на фронті. Родині подарували насіння, і Настя разом з бабусею і дідусем радо оброблювали землю, і доглядали город.

Ось, що Любомир і Галина Євчук розповідають про свій чудовий врожай: «В цей скрутний і складний для нашої країни час якісне насіння стало своєчасною необхідною допомогою. Нам зібрати гарний врожай буряку, моркви, капусти, редьки та цибулі. Завдяки Вам ми споживали смачні огірки, помідори, горошок та фасолю влітку, а частину законсервували на зиму, тому що не знаємо, що чекає нас далі. Сердечно дякуємо Вам за турботу, підтримку, за ваші щирі чуйні серця. Спасибі Вам за те, що не залишилися осторонь проблем тих, хто потребує допомоги».

Сім’я Мачкодерів (с. Старий Лисець, Івано-Франківської області) – на їх території «Обітниці сироті» проводить табори для дітей групи ризику. Троє дітей цієї родини допомагали нашим волонтерам роздавати насіння сусідам і мешканцям села): «Щиро дякуємо за насіння! Ми зібрали великий — 100%! — врожай кабачків. Ми їли кабачки, роздавали і заморозили на зиму. І ще знаємо про гарний врожай у наших сусідів, яким ви теж подарували насіння. У сім’ї Нураліївих був неймовірний врожай капусти. Сім’я Любенко виростила багато дуже смачних огірків. А сім’я Фреюк розповідала про прекрасний врожай салату, буряку і моркви!» 

Коцур Наталья (48 років), м. Вінниця: «В нашій сім’ї двоє діток, але коштів не вистачає навіть на продукти. Насіння було справжнім благословінням, ми змогли виростити урожай для всієї сім’ї».

Волошановська Олена (45 років) – переселенка з Донецької області: «Ми сім'єю втекли на Вінниччину від страшної війни, і коли настала весна, зрозуміли, що потрібно щось робити, адже державних виплат не вистачає на прожиття. Я прийняла рішення садити город. Але раніше у мене такого досвіду не було, тому я почала радитися з сусідами. Вони залюбки консультували мене, хтось дав посівну картоплю... Але ми також хотіли помідори, перець, огірки, моркву, бурячок, петрушку… І тут нам допомогли ви! Я і моя родина щиро дякуємо за насіння! Завдяки вам, цієї зими ми не будемо голодними, не будемо ходити з простягнутою рукою, адже ми зібрали чудовий врожай!»

Слава Господу за величезну кількість подібних відгуків! Вони свідчать, що «Їжа на кожен день» – це ефективна допомога потребуючим, життєва рівновага для них, надія і радість, а ще – їжа весь рік! «Їжа на кожен день» – це найперше турбота про людей, надія та соціальна реабілітація. Це жива Божа любов і Євангеліє в дії!

Дякуємо вам, дорогі партнери, за допомогу у реалізації проєкту! За вашу щедрість, підтримку, молитви і відкриті серця! Саме так, змінюючи долі окремих людей та сімей, ми спричиняємо добрі зміни у всьому світі!

Підтримайте «Обітницю сироті» добровільною пожертвою!