Прощайте, як і ви були прощені

«Якщо будете прощати людям їхні провини, то й Отець ваш Небесний простить вам. Якщо ж ви не будете прощати людям, й Отець Небесний не простить провин ваших» (Від Матвія 6:14-15).

Ісус навчав Своїх учнів молитися: «…І прости нам провини наші» (Від Матвія 6:12). Оскільки у Христі нам прощені усі гріхи й провини, Бог заповідує, щоб ми дарували таку ж міру прощення іншим.

Також Ісус навчав: «Блаженні милостиві, бо вони отримають милість» (Від Матвія 5:7). Тобто, ступінь, до якого я отримую милосердя, співвідноситься з милосердям, що я проявляю до інших людей. 

Схоже послання Ісус висловив і про засудження: «Не судіть, щоб і вас не судили. Бо яким судом судите, таким і вас судитимуть» (Від Матвія 7:1-2). Іншими словами, я буду засуджений так само, як суджу сам.

Ісус розумів, що прощення – це не почуття, а вибір. І ми здатні зробити цей вибір зараз – незалежно від місця та обставин, у яких знаходимося. Якщо ми прагнемо отримати милосердя і прощення, то, за словами Ісуса, ми повинні прийняти рішення проявляти милосердя та прощення до інших людей. Ми маємо прощати й тих, хто нас скривдив, й тих, хто нас ранить, й тих, хто не погоджується з нами або не діє так, як діємо ми.

Це послання Ісуса кидає нам виклик у дуже практичний спосіб – так само, як і аудиторії, до якої Він безпосередньо звертався. Ісус розумів, що люди схильні жахливо поводитись з іншими, не виказуючи милосердя та прощення. Однак, саме те, що ми маємо мир з Богом, є причиною, чому нам слід працювати над зміцненням миру з іншими людьми. 

Біблія говорить, що любов Христа вилилася в наші серця – то ж, ми маємо достатній запас любові й прощення, щоб ділитися з тими, хто нас оточує.

Це глибока думка, що веде до неймовірних наслідків! Тільки подумайте, яким би інакшим був наш світ, якби ми усі жили за цим принципом: «Оскільки ми отримали нескінченне милосердя і прощення, ми також повинні проявляти милосердя і прощення до інших». 

Це б змінило наш світ, наші спільноти, сусідів і сім'ї!

Молитва:
Отче, допоможи нам ділитися з іншими людьми прощенням, що Ти дав нам! В Ім'я Ісуса, амінь.

P.S. Молитва має силу! Будь ласка, напишіть нам, якщо потребуєте підтримки!