Паливні брикети від «Операції Благословення» з Японії відігрівають не тільки оселі, а серця

Сотні тисяч мешканців прифронтових та деокупованих територій живуть у надскладних обставинах: обстріли не вщухають. Ліси заміновані. Ціни на дрова та вугілля значно підвищились, тому цієї зими вони змушені замерзати.

«Операція Благословення» з Японії відгукнулася на життєво важливу потребу українців. Завдячуючи допомозі з Японії, вдалося забезпечити паливними брикетами 1100 сімей із Донецької та Запорізької областей.

Паливо надавали нужденним та самотнім. Зокрема тим, хто не має, на кого покластися… Хто живе на державні соціальні виплати (пенсію) – еквівалент 50$. Вони не мають в оселях світла, води чи тепла, натомість мають хвороби та багато нагайних потреб. 

undefined

73-річна Валентина Іванівна живе в одному з сіл Запорізької області. Жінка має серйозні проблеми зі здоров'ям та пересувається на милицях. Коли ми привезли їй паливні брикети, вона ридала вголос – чи то від безвиході, чи то від радості щодо довгоочікуваного тепла.

«Дуже важко жити одній, бо пенсія маленька та коштів не вистачає навіть на ліки, – розповідає Валентина Іванівна. – Війна зіпсувала моє життя. Молодший син – солдат у гарячих точках. Онук теж воює. Обидва були поранені та лікувалися у шпиталі. А потім син зник безвісти, і я не маю уявлення, де він і як. Невідомість – це найстрашніше для матері. Ледь тримаюсь морально, а тут ще вдосталь фізичних навантажень. І дуже складно це все переживати, коли в хаті зимно.

Ми дуже радіємо, що японці передали нам паливо! Я навіть не уявляю, як мені вдалося б вижити. Здоров'я немає, щоб ходити посадками в пошуках гілок, тому я повністю залежу від таких добродіїв, як ви. Я висловлюю найщирішу подяку жителям Японії за те, що тепер не мерзну. Дуже дякую!»

undefined

Село, у якому живе 60-річна Олена Борисівна, відділяє від лінії фронту 7 кілометрів. У селі немає світла, води та газу. Єдиний спосіб зігрітися – це розтопити піч. 

«Допомога від “Операція благословення” саме зараз – для мене дуже вчасна. Усі наші запаси вичерпані, а бюджет витрачено на купівлю дров. Завдяки цим брикетам ми ще місяць протримаємося, а потім настане довгоочікувана тепла весна! – ділиться Олена Борисівна. – Цієї зими було особливо складно, бо я поховала батька. Мама похилого віку ослабла, витрати були великі, а зимові морози посилили всі стреси та хвороби. Саме в момент найсильнішого розпачу в нашому житті з'явилися ви. Дякую!»

undefined

Олена Євгенівна проживає у покинутому селі. Коли волонтери «Операції Благословення» її відвідали, сльози неможливо було зупинити. Мешканці віддалених від цивілізації селищ взагалі дуже часто емоційно реагують на візит до них.

«Війна змінила моє життя у гірший бік. Пенсію за віком я отримую, так. Але лише 2200 гривень. Щоб вижити під час морозів, я у посадці збирала дрова. Доводилося ходити по дрова постійно – можна сказати, цілий рік. Навіть влітку, я в страху замерзнути взимку збираю гілки. Ваші брикети для мене це як “манна з неба”, як “гора золота”! Я думала, що привезуть один мішечок чи два, а ви привезли запас на цілий сезон! Я дуже вдячна народу Японії та дуже вас люблю!» – через сльози радості говорила Олена.

undefined 

Що б там не було, Вікторія намагається не впадати у відчай – хоч на її долю випав велетенський тягар проблем, повʼязаних з війною. В усіх випробуваннях жінка шукає світлу сторону, вона дуже активна збирачка гілок і дров в навколишніх посадках і лісах.

«У намаганнях зігрітися ми спалили вже все, що можна було: сміття, непотрібні речі, книги, дошки.. Але коли все закінчилося, ми змушені регулярно шукати гілки. Ось у цій ближній посадці вже немає гілок. Тому ми ходимо в ту далеку, – показує Вікторія. – У нас свято, коли у хаті тепло. А завдяки вам ми тепер не тільки зігріємося, а й припинимо гарячково бігати лісами та полями у пошуках палива! Дякую, що дозволили цього не робити!» – тішилася Вікторія.

undefined

Ці відгуки – лише невелика частина щирих подяк небайдужим японцям. Безоплатне надання «Операцією Благословення» паливних брикетів та продуктів – це свідчення любові й турботи, живий доказ того, як багато може зробити сила людської небайдужості та правильних переконань.

Будь ласка, залишайте благодійність і милосердя своїми життєвими принципами! Продовжуйте підтримувати проєкти «Операції Благословення» та CBN Emmanuil!

Переходьте за цим посиланням, щоб зробити добровільну пожертву! Щиро дякуємо!