Джессіка Лонг: з російського інтернату у зірки «Супербоулу»

Плавчиха Джессіка Лонг — багаторазова чемпіонка паралімпіад, чемпіонатів світу, рекордсменка світу серед спортсменів без ніг. Вона справжня зірка «Супербоулу»!

Під час головної гри вийшов рекламний відео ролик популярної авто компанії, заснований на історії її життя. Реклама швидко стала вірусною й зібрала мільйони переглядів. За 60 секунд відео розповідає дивовижну історію Джессіки, що почалася ув російському притулку, а закінчилася олімпійською медаллю.

У 2004 році 12-річна Джессіка Лонг стала наймолодшою параолімпійською чемпіонкою. Але їй довелося попотіти, адже на той момент вона займається плаванням всього два роки.

«Я бачила чемпіонку, і розуміла, що з кожним помахом наздоганяю її. Й коли до фінішу залишалося 15 метрів, сказала собі: "Я приїхала сюди не заради другого місця", — розповідає Джессіка про свою перемогу. Вона прискорилася під кінець запливу. — Ми торкнулися стіни майже одночасно, так що довелося дивитися повтор. У той момент я зрозуміла, що перемогла».

Насправді того року вона виграла три медалі.

«Близько двадцяти тисяч глядачів подивилися цей заплив. Я намагалася віддихатися й раділа, що моя сім'я бачила це. Я не могла дочекатися зустрічі з ними», — каже вона.

Джессіка народилася у Росії. Вона не мала малих гомілкових кісток й багатьох кісток стопи, і мати залишила її у дитячому будинку. Дівчинка жила у сибірському притулку, звідки її удочерили Стів і Бет Лонг, пара з Балтімора, Меріленд.

«Вони побачили моє фото, і ще одного хлопчика. Це просто дивно, тому що вони відчули, що Бог спонукає їх усиновити нас», — згадує Джессіка.

Скоро сім'ї Лонг довелося прийняти важке рішення про ампутацію нижньої частини ніг Джессіки. Це була перша з двадцяти п'яти болючих операцій.

«Дівчинці без ніг не потрібно розповідати, що вона “інша”. Я знала, що у мене немає половини ніг. Але були чудові батьки, які завжди вчили мене тому, що у Бога є особливий план для мене», — говорить Джессіка.

У центрі цього плану була вода.

«Щонеділі після церкви ми їхали до бабусі з дідусем, щоб провести час з ними. У них був басейн. Я їла якомога швидше, щоб першою пірнути у басейн й останньої вийти з нього», — розповідає чемпіонка.

У 10 років Джессіка пішла у місцеву команду з плавання. Й хоча дуже любила басейн, у неї були питання до Бога, чому Він створив її «інакшою».

«Я пам'ятаю, що дуже злилася, і не хотіла мати нічого спільного з Богом. Кожні три місяці мені робили операцію. Я постійно чула про те, що Бог створив мене такою, але мені це не подобалося», — відверто розповідає дівчина.

Злість живила її змагальний дух. У 2006 на чемпіонаті світу в ПАР 14-річна Джессіка виграла дев'ять золотих медалей. Вона обійшла плавця Майкла Фелпса у рейтингу й отримала всесвітнє визнання.

«Мені здається, що плавання стало моєю особистістю. На Паралімпіаді у 2010 році я виступила не так добре, як мені хотілося б. Я була рекордсменкою світу у стометрівці брасом, але отримала бронзу. І перше, що я запитала своїх батьків після цього: "Ви все ще любите мене?" А вони сказали: "Про що ти говориш?"» — ділиться Джессіка.

Проект «Обітниця сироті» CBN Emmanuil допомагає змінити життя дітям групи ризику і кризовим сім'ям. Підтримайте цю роботу!

Поверхневі відносини з Богом привели до того, що плавання поглинуло її як особистість.

«Мені здавалося, що я можу зробити все сама. Адже я сама проходила операції, ходила на протезах. Ноги боліли щодня. Я не хотіла покладатися на батьків, і вже тим більше на Того, Кого не бачу. Я отримувала нагороди, виходила на червоний килим в Лос-Анджелесі. Мене самі знаходили спонсори ...» — згадує Джессіка.

Протягом наступних шести років Джессіка виграла більше 50-ти золотих медалей і встановила 18 світових рекордів. Проте на паралімпійських іграх 2012-го року у Лондоні дівчина усвідомила, що їй чогось не вистачає.

«Я щойно виграла п'яте золото. Життя прекрасне. Я знялася у рекламі. Знову відбувалося стільки всього, але всередині я відчувала порожнечу і невдоволення. Незрозуміло, чому. Я досягла всього, чого хотіла у кар'єрі. Чому ж відчуваю незадоволення?» — каже вона.

Готуючись до Лондону, Джессіка пішла на курси вивчення Біблії. Згодом вона зрозуміла, що їй потрібно щось, щоб змінитися.

«Я втомилася злитися, втомилася нести цю ношу. Ніщо не задовольняло мою душу. Я все своє життя чула про те, що Бог може заповнити всі наші потреби», — ділиться Джессіка.

Влітку 2013-го вона віддала своє життя у руки Божі.

«Я підійшла до однієї знайомої й помолилася разом з нею. Я дійсно хотіла віддати Богові своє життя, і більше не сумніватися, — каже Джессіка. — Це був особливий момент. Я віддала всю себе, відчула невагомість і вперше відчула себе справжньою частиною Божої сім'ї. Я дуже вдячна Богу за все, що Він дав мені».

Сьогодні Джессіка Лонг є однією з найтитулованіших параолімпієк всіх часів. Вона вийшла заміж, і готується до паралімпійських ігор, які пройдуть у Токіо. Джессіка стала зіркою реклами на «Супербоулі», вона впевнена у своїх здібностях і своїй ідентичності.

«Моя особистість — у Христі. Я сподіваюся, що показую це через свій характер, через те, що я роблю у басейні. Знаю, що не могла зробити б цього без Бога. Я покладаюся на Нього. І коли пливу, то уявляю Його поруч. Я продовжую використовувати талант, що Він дав мені, і вважаю, що виконую своє призначення, і Він пишається мною, — ділиться Джессіка. — Усі спортсмени відчувають невдоволення. Щось не працює, ти не задоволений, тобі завжди бракує. Але Бога достатньо. Це складно прийняти. Для цього потрібен час. Просто знайте, що Бог чекає вас з розпростертими обіймами. Він не може дочекатися, коли ви станете частиною Його сім'ї!»

Дивіться історію Джесіки Лонг у програмі «Клуб-700»

Ісус прийшов, щоб ми мали життя з надлишком. Ось, що ви повинні винести з історії Джессіки: вам не отримати цього, якщо ви перебуваєте у гіркоті, неприйнятті й злобі. Поверніться до Нього, зустріньтеся з Богом особисто! Скажіть: «Бог, Ти не допускаєш помилок. Ти створив мене з наміром і метою. Я хочу служити Тобі». Зробіть те, що зробила Джессіка — віддайте Йому своє життя! Якщо ви будете фокусуватися на всьому поганому, що вам робили, то будете злитися і не знайдете задоволення. Але саме для життя у світі й благодаті ви були створені. Оберіть Його, а не вашу злість. Він чекає вас з любов'ю, благодаттю і милістю! Коли ми віддаємо Йому себе, Він бере всі труднощі, і робить з ними щось дивовижне.

Якщо у вас немає миру у серці, але ви б хотіли отримати його, просто помоліться: 

Батько Небесний, я приходжу до Тебе після того, як боровся з Тобою і противився. Я був роздратований, злився на обставини. Але я хочу знати Тебе, мого Творця. Хочу знати, що Ти приготував для мене і Твою волю на моє життя. Прости, що я фокусувався на собі й хотів зробити все сам. Сьогодні я складаю все це на жертовник перед Тобою, Ісус. Будь ласка, прости мої гріхи. Я сповідаюся сьогодні перед Тобою, і прошу повного оновлення. Візьми старе, і заміни його новим. Зміни моє життя. Наповни мене своїм Духом Святим. Я хочу бути тим, хто знає Тебе, ходить з Тобою, приймає від Тебе все, що Ти задумав. Нехай сьогоднішній день стане початком цього. Я молюся в ім'я Твоє. Амінь!

Якщо ви вперше зверталися сьогодні до Бога або маєте потребу в молитовну підтримку, напишіть нам!