Допомогти дитині розвиватися означає допомогти всій сім'ї

У рейтингу економічного добробуту Таджикистан посідає останнє місце серед країн Центральної Азії. Робочих місць у країні недостатньо, оплата праці низька, і це змушує багатьох чоловіків їхати на заробітки за кордон. На жаль, у той час їх неповні, й часто багатодітні сім'ї зазвичай опиняються за межею бідності.

Батько 12-річного Саміра залишив сім'ю ще до народження сина, і з того часу лише кілька разів відвідав своїх дітей. Самір живе з мамою та старшою сестрою, і вони дуже рідко отримують гроші від батька, у вихованні дітей чоловік також не бере участі.

Мама Саміра намагається забезпечити дітей усім необхідним, але її заробітку не завжди вистачає на їжу, одяг та засоби гігієни для дітей.

Коли мама Саміра дізналася, що у навчальному центрі «Маяк» допомагають соціально вразливим дітям, вона звернулася туди з проханням прийняти її сина на навчання.

Дитячий центр «Маяк» у партнерстві з проєктом «Обітниця сироті» надає допомогу дітям із кризових сімей. Тут їх годують гарячими обідами, учням загальноосвітніх шкіл допомагають розібратися з домашнім завданням, дошкільнят готують до вступу до 1 класу та усім влаштовують різноманітні спортивні заходи, а також проводять уроки, що базуються на біблійних історіях. Учні центру беруть участь в іграх, естафетах, конкурсах, майстер-класах, походах, зустрічах Клубу «Суперкниги» та дитячих таборах. Крім цього, для дітей проводяться «уроки життя», що готують дітей до самостійності та допоможуть їм у майбутньому адаптуватися у соціумі.

Коли Самір став учнем навчального центру, співробітники «Маяка» дізналися, що навчання у загальноосвітній школі хлопчикові давалося складно, і погані оцінки це підтверджували. Причиною незадовільної успішності виявилося недоїдання дитини. Через брак повноцінного харчування у Саміра почалися проблеми з пам'яттю, йому не вдавалося вивчити напам'ять навіть кілька простих римованих рядочків. Участь у біблійних уроках хлопчик також брав мало – біблійні вірші, що їх задавали додому, він також не міг запам'ятати.

Команда центру «Маяк» звернула увагу на потреби цієї сім'ї, їх почали регулярно підтримувати харчовими продуктами. Перед початком навчального року центр придбав Саміру шкільну форму та канцелярське приладдя. Для покращення пам'яті хлопчику купили вітамінний комплекс і регулярно давали завдання вивчати один із біблійних віршів.

Через деякий час пам'ять Саміра покращилася, й оцінки у школі теж. Він легше запам'ятовував те, що відбувається на уроках у загальноосвітній школі, а на біблійних заняттях у Центрі почав вивчати вірші нарівні з іншими учнями.

«Дивно, але у школі у Саміра почали з'являтися і хороші, і навіть чудові оцінки! – Поділилася в одній із розмов зі співробітниками «Маяка» мама Саміра. – Раніше я змушувала Саміра виконувати домашні завдання, і він їх робив зі сльозами. А зараз тільки нагадаю, і він сам спокійно сідає за уроки – його не треба примушувати. Слава Богу, пам'ять Саміра зміцнилася! Дякую центру "Маяк"!»

Сам Самір з усмішкою розповідає: «Я дуже люблю всіх, хто є у центрі "Маяк"! Мені дуже подобається слухати та дізнаватися нові історії з Біблії. Я часом розповідаю ці історії своїм друзям та сусідам».

Підтримка та допомога у розвитку дітям з кризових сімей, допомагає всій родині. Будь ласка, продовжуйте підтримувати навчальні центри проєкту «Обітниця сироті»!

Зробити пожертву