Що робити, якщо виснажився від батьківства

Якщо по-чесному, то батьківство — чи не найбільш виснажливе, що може з нами статися протягом життя. Діти потребують щоденного «включення» 24/7. А тут ще й карантин ускладнив ситуацію… Багато з нас  досі залишаються вдома. Нам довелося стати вчителями, кухарями, аніматорами... Ми побачили ті сторони себе, на які раніше не звертали уваги. А багато хто з нас просто ВТОМИВСЯ.

Що робити, якщо відчуваєте виснаження і втому від щоденних сімейних справ? 

Як діяти, якщо баланс у вихованні дітей кудись зник?

Чим зарадити, щоб остаточно не вигоріти?

1) Дозвольте собі бути «достатньо хорошими» батьками.

Сучасна культура нав’язує образ батьків, які до останньої краплини віддають себе дітям, забезпечуючи їх ідеальним життям. Проте вам зовсім не потрібно бути бездоганним, для того, щоб бути добрим батьком або матір’ю. 

Намагання бути т «Суперменом» і постійно забезпечувати дітей надзвичайним досвідом за будь-яку ціну — це дорога до батьківського вигорання. 

Встановлюйте баланс між задоволенням потреб ваших дітей та турботою про себе. І так, це нормально інколи відпочивати. Навіть нормально під час вашого відпочинку включити дітям мультфільм чи фільм, що показує високі моральні цінності героїв. До речі, вже вийшов третій сезон «Суперкниги», тож у вас є час перевести подих, поки вони його передивляються.

2) Шукайте підтримки. 

Коли відчуваєте, що ви «на межі» й «з вух йде пара» — кличте на допомогу!

Можливо, за вашими дітьми ну дуже сумує бабуся, тітка, племінники чи інші родичі. Або у вас є друзі, які погодяться провести час з вашими чадами. Влаштуйте взаємообмін дітьми — навіть із ночівлею у друзів! 

У будь-якому разі, не мовчить. Поговоріть з кимось про свій стан. Шукайте варіанти, прийнятні для вас та у вашій ситуації.

3) Зосереджуйтесь на позитивній стороні життя.

Втома заважає бачити позитив. Проте є дещо, що ви можете зробити саме в цей час: пригадуйте найяскравіші моменти з історії вашої родини. Перегляньте разом смішні відео з минулого, пригадайте цікаві історії, згадайте щасливі події. 

Мати Тереза колись сказала: «Не думайте, що любов маж бути надзвичайною для того, щоб бути справжньою. Нам (лише) треба любити, не втомлюючись».

Знаходьте час бути з Ним  і дайте Богу можливість любити вашу сім’ю через вас. Не покладайтесь на свої сили, бо ми — лише люди, і наше «я» має ліміти. Проте,  Божа сутність в нас їх не має жодних обмежень. 

«Бога не бачив ніколи ніхто. Коли один одного любимо, то Бог в нас пробуває, а любов Його в нас удосконалилась» (1 Івана 4:12)

Ваша любов до дітей не має бути ідеальною та якоюсь надзвичайною. Достатньо просто любові. Черпайте її у Бозі та один в одному!

З любов'ю,
CBN Emmanuil